По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са

...
По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са
Коментари Харесай

Вълнистите папагали - верни приятели у дома I

По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са улавяни и превръщани принудително в домашни любимци.

Защо стартирам с това тъжно изречение публикацията? За да имаме алена лампичка и едно мислено когато тръгваме към магазина, с цел да си купим любим. Вярно е, че множеството от дребните пъстри австралийски папагали, които се продават у нас, са развъждани в изкуствени условия. И въпреки всичко, моят персонален съвет към отглеждащите тези чудесни птички е да ги пускат на независимост всеки ден, тъй като е значимо всяко живо създание да има глътка независимост.

Още нещо значимо като за начало: евентуално ще си купите вълнисто папагалче за да го научите да приказва. Трябва да знаете обаче, че тази птичка се поддава по-трудно на дресировка от по-големите си събратя. Може да бъде научена да използва към 100 думи, само че единствено в случай че се отглежда сама. Преди да го извършите, помислете си, дали вие бихте могли да живеете цялостен живот напълно сами без себеподобно създание, освен това – затворени. И то в случай че бяхте птички.

Научното име на птичката е Мелопситакус – в превод от гръцки „ пеещ папагал ”. Когато природата е създавала тези хвъркати, е била много великодушна. Те имат блестящо оперение, незабравим разсъдък и както казахме и качества да усвояват човешката тирада. Освен това са доста обществени, което ги прави обичани членове на всяко семейство.

На какво да обърнем внимание в зоомагазина
По всяка възможност продавачът ще се опита да ви продаде по-възрастни птички. Много по-жизнени и адаптивни са обаче младите папагали. Ще ги познаете по опашката – колкото по-къса е тя, толкоз е по-невръстен вашия любим. Младата птица на 1-2 месеца няма ирис и по тази причина окото й е изцяло черно. Ако в магазина няма птичка с такива юношески белези, по-добре изчакайте или проверете в различен.

Колкото до пола, мъжкото пиле се познава по синьо обагреното пространство към човката, което при женското е нежно розово или бежово. Разбира се, най-добре е да вземете двойка, само че в това си има тънкости. Огледайте се и вижте кои две разнополови птички са близо една до друга и изпитват взаимна благосклонност. Това е основен миг, в случай че желаете папагалите да имат потомство. Когато са на независимост, те доста деликатно сортират сътрудниците си. Веднъж обаче образували двойка те са моногамни, грижат се един за различен и претърпяват раздялата тежко.

Когато си изберете питомци, добре е да ги придвижите до дома в тъмни и не доста необятни кутии с дупки за дишане. Вече знаете, че тези птичета ще изкарат целия си живот при вас и този живот е напълно във ваши ръце.

Продължава: Вълнистите папагали - правилни другари вкъщи II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР