По-бавни сделки, по-малко покупки и по-чести отстъпки от офертите прогнозират

...
По-бавни сделки, по-малко покупки и по-чести отстъпки от офертите прогнозират
Коментари Харесай

Пазарът на жилища: По-малко сделки, но същите цени

По-бавни покупко-продажби, по-малко покупки и по-чести отстъпки от офертите предвиждат и отсега нататък брокери и финансисти. Все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането в България да е по-слабо от другаде в Европа. Търсенето към момента е повече от предлагането, пазарът търси равновесие, а в бранша не чакат внезапни промени до края на годината. Текстът (със съкращения) е от специфичното издание " Имоти и вложения " на в. " Капитал ", което ще бъде на пазара на 28 април. По-бавни покупко-продажби, по-малко покупки и по-чести отстъпки от офертите предвиждат и отсега нататък брокери и финансисти. Все още ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането в България да е по-слабо от другаде в Европа. Търсенето към момента е повече от предлагането, пазарът търси равновесие, а в бранша не чакат внезапни промени до края на годината. Текстът (със съкращения) е от специфичното издание " Имоти и вложения " на в. " Капитал ", което ще бъде на пазара на 28 април.
Спадът в цените на жилищата на световния пазар ще продължи - това са преобладаващите упования измежду неотдавна. Той беше подбуден най-много от повишаването на ипотечните заеми, което е разследване от напъните на централните банки да лимитират инфлацията посредством повишение на лихвите. Обръщането идва на фона на исторически връх в цените на жилищата по света.
Реклама
с 4.9%, което се равнява на 2.3 трлн. $, а записаният спад е най-резкият след финансовата рецесия от 2008 година Отскоро обаче цените отново леко се повишават, което се отдава главно на намалялото предложение. През последното тримесечие на 2022 година (с 1.5%) за пръв път от 2015 година Такава е наклонността в 15 от 27-те страни членки. През същия интервал цените на жилищата в България набъбнаха с 0.4% на годишна база по данни на Национален статистически институт. Единствено в София обаче беше регистриран спад с 2.5%, а в Пловдив - задържане.

" Имаме забележими сигнали на изстудяване на секторите на недвижими парцели в редица страни от еврозоната. Има закъснение и терзанието на ЕЦБ и другите централни банки е, че в случай че настъпи ревалоризация на цената на парцелите, обезпечеността на заемите ще спадне и загубите на банките ще се усилят. Българският пазар съгласно последните проучвания не излиза прегрял, той е малко над равновесието си, само че е относително спокоен. Ние сме една от страните в Европейски Съюз с най-нисък дял на заемите към Брутният вътрешен продукт ", разяснява на конференция Петър Андронов, основен изпълнителен шеф " Международни пазари " на белгийската банка KBC.

Сделките с парцели в страната в съпоставяне със същия интервал на миналата година - със 7.3% през юли - септември, и след това с 10.4% през октомври - декември. Въпреки това като брой те към момента са повече, в сравнение с през последното тримесечие на предковидната 2019 година В София през последното тримесечие покупките понижиха с над 17%, като всичко това е на фона на исторически връх на цените през годината. (До публицистичното привършване на публикацията Агенцията по вписванията към момента не беше оповестила данните за първото тримесечие на 2023 година - бел. авт.)
Пазарът търси равновесие
В България в този момент търсенето, въпреки и свито, към момента е по-високо от предлагането, а пазарът търси равновесие сред тях. Това е преобладаващото мнение измежду основни участници на пазара на парцели в България, запитани от " Капитал " за прогнозите им. Като цяло те не чакат внезапни промени, а по-скоро гладко развиване на сегашните трендове. А те са на понижаване на броя на покупко-продажбите, закъснение на растежа на цените и отстъпки от офертните цени.
Реклама
" Преди на продавач се падаха най-малко двама купувачи, в този момент - сред един и един и половина. Този тренд стартира в края на 2022 година и търсенето ненапълно се резервира на тези равнища ", споделя Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес недвижими парцели ". Според нея пазарът на жилища в този момент е деен в рационални граници, до момента в който преди по-малко от година е бил хиперактивен и този тренд не е бил потребен за участниците.

" Да не забравяме, че съпоставяме настоящия интервал с предходната и по-миналата година, които са. Да, размерът на покупко-продажбите понижава и евентуално и първото тримесечие ще забележим спад. Засега Национален статистически институт регистрира спад само на цените в София, само че това е спад спрямо предходни растежи. През идващите тримесечия ще станем очевидци на още по-големи спадове на растежите. Но едно от нещата, поради които чакаме нелоша година, е, че заради спецификите на образуването им в България лихвите се повишават доста по-бавно, в сравнение с в Европа, и това е особеното в обстановката тук и там. Затова и считам, че пазарът през тази година ще бъде спокоен, в временен стадий и ще дава опция за умерено взимане на решение от страна на купувачите ", споделя Добромир Ганев, ръководител на Народно събрание " Недвижими парцели " и шеф на " Форос ".

" Основната наклонност, която ще следим през тази година, е връщането на пазара към равновесие и доближаването на темповете на растеж на продажбите и цените с дълготрайните им стойности. Стръмното повишаване на цените на парцелите в огромните градове и изключително в София, на което станахме очевидци през 2022 година, ще спре, само че цените ще продължат да порастват най-малко с половината от растежа на инфлацията през 2023 година, споделя Антон Андонов, изпълнителен шеф на " ЕРА Недвижими парцели ".

" Ако приказваме за огромните градове, през 2023 година броят на покупко-продажбите ще продължи да понижава. Купувачите ще стават все по-взискателни към предлаганите парцели. Времето за взимане на решение ще се усилва. Цените ще се задържат към сегашните равнища. Ще има все по-високи отстъпки от офертните цени ", предвижда Стойне Василев, съветник по персонални финанси и основател на уеб страницата SmartMoney.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР