Пловдивчанката Фатме Арслан, която се бори за по-добра съдба на

...
Пловдивчанката Фатме Арслан, която се бори за по-добра съдба на
Коментари Харесай

Пловдивчанка, връщаща деца в училище, се бори за титлата образователен медиатор на годината

Пловдивчанката Фатме Арслан, която се бори за по-добра орис на стотици възпитаници в Пловдив, е номинирана за наградата " О бразователен медитор на годината ". Конкурсът се провежда от Център за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ", който работи за по-доброто обучение, общностното развиване и равноправното консолидиране на ромите в българското общество.

Г-жа Арслан е учебен посредник към Професионална гимназия по превоз и строителни технологии " Гоце Делчев ". Като посредник тя се бори за триумфа на всяко едно дете, без значение от неговия етнос. Тя има вяра в кредото, че всеки има право да изживее детството си и би трябвало да прекара ученическите си години с връстниците си на ученическата пейка. Мечтата на Арслан е всички деца да бъдат едни почтени жители на родината си и да знаят, че с изключение на права имат и отговорности.

Фатме, която е родом от Ардинско, само че от години живее и работи в Пловдив, стартира своя професионален път като учебен посредник през 2020 година. Тя е приключила българска и турска лингвистика, занимавала се е с преподаване и професионални преводи. Въпреки късия стаж като посредник, тя реализира съществени резултати. Фатме работи с над 4 00 ученика и пробва всеки ден да върне в учебно заведение децата , които редовно отсъстват .

Като посредник с лекост съумява да потвърди, че може да бъде мост сред общността и институциите. Хората в няколко ромски квартала в Пловдив я припознават, като положителния самарянин, тъй като прави разнообразни акции, като събиране на облекла за нуждаещи се фамилии и ги раздава.

Освен това тя прави благотворителни начинания , посредством които е зарадвала доста фамилии, като не малко пъти тя употребява и персоналните си средства за закупуваме на храна на фамилии в неволя, както и разпределяне на облекла и други такъми.

Обхожда махалата с наслада, тъй като е припозната от хората. Въпреки компликациите, които среща Фатме, тя е върнала деца, които са били застрашени от отпадане от учебно заведение . Мисията ѝ е да се пробва по всевъзможен метод да включва децата в учебния и публичен живот. Инициира разнообразни осведомителни акции - разпечатва разнообразни брошури, раздава ги и води беседи с хората в махали. По мотив маркирания неотдавна Международен ден за елиминиране на насилието против дамите, тя приготвя материали и ги популяризира измежду рисковите групи, изяснява на девойките и дамите по какъв начин да се предпазят от насилието и по какъв начин могат да открият поддръжка и отбрана.

Фатме сега се старае да сътвори наставнически клуб към учебното заведение и да успее да притегли родители , с които да вършат ежедневни срещи на разнообразни тематики .

Сред финалистите, които се борят за наградата са още Георги Самиров, Николай Огнянов, Тихомир Георгиев и Мира Стефанова.

Конкурсът се организира посредством формалната страница на Центъра във фейсбук, а гласуването се прави транспарантно посредством харесване на фотографията и информацията за всеки номиниран. Срокът за гласоподаване е 30 декември 2021.

Вижте какво сподели пред кореспондент на TrafficNews номинираната за наградата Фатме Арслан.

- Как приемаш номинацията на учебен посредник на годината?

- Неочаквано я одобрявам, тъй като посредниците като че ли оставаме на дъното на системата. Никой не се сеща за нас, че има такива хора и че изобщо съществува такава специалност. Много хора дори не са чували. Миналата година, когато аплайвах даже на мен не ми беше напълно ясно какво съдържа в себе си като отговорности, активност и цели. Разбира се, когато трудът ти се цени, ти даваш повече и повече от себе си. Затова одобрявам с наслада и задоволеност номинацията, само че задачата ми не е купа, а обществеността да разбере за значимостта на специалността - за идеала децата ни да учат и да се развият като почтени жители на родината ни.

- Защо съгласно теб отпадат деца от ромски генезис и какви са пътищата към връщането им в клас? Кой би трябвало да взе участие в този развой?

- Причините са разнообразни за учениците в друга възрастова група. По-големите, каквито се образоват в нашето учебно заведение, желаят да пораснат доста бързо. Взимат шофьорска бумаги и вземат решение, че повече не им е належащо обучение. На огромна част от тях не им се учи, желаят да употребяват времето си по различен метод, желаят да изберат... да ги назовем по-лесни пътища. В нашето учебно заведение сме цялостен екип от експерти, които вземат участие във връщането на децата - педагогичен консултант, обществен служащ, обсъждаме проблемите и с класния началник, тъй като той е индивидът, който първи среща учениците и постоянно е зад тях.

- Какви са пътищата да ги върнеш в класните стаи, какво им казваш?

- Припомням им, че всички съществени работодатели търсят хора с обучение и в случай че желаят да се осъществят като почтени, умни и честни хора, би трябвало да се изучат. Казвам им, че не би трябвало да изостават, би трябвало да слушат учителите си, да употребяват това време да влагат в персоналното си рационализиране. За задачата провеждам разнообразни занимания с тях. С дребните е по-лесно, само че за огромните се изискват по-иновативни форми, в които да ги накараме да се почувстват ангажирани, да ги предизвикваме да бъдат дейни. Например направихме училищен съвет, на който обсъждаме какво можем да създадем, с цел да подобрим климата в учебно заведение. Например да боядисаме табелите, пътните знаци, да помислим по какъв начин може да предотвратим събирането на вода в двора при значителни превалявания. когато вали дъжд се събир вода - по какъв начин можем да отводним? Провокираме ги да мислят и да оферират и дружно търсим способи за осъществяване на техните хрумвания.

- Разкажи ни за концепцията ти за наставнически клуб?

- В този наставнически клуб, както и в ученическия съвет има представители от всеки етнос - българи, арменци, руснаци, турци, роми. Ние сме палитра от етноси и е доста забавно, тъй като всеки дава разнообразни хрумвания за облагородяване на средата в учебно заведение и възстановяване на образователния развой.

- Какво ще пожелаеш за идните празници?

- Пожелавам най-много здраве. Надявам се да продължаваме с триумф да работим с децата и поисквам да съумяваме да им предадем значимите житейски уроци, да ги накараме да видят и да схванат, че познанието е полезност, която ще ги направи свободни и почтени жители.

Сред финалистите, които се борят за наградата са още Георги Самиров, Николай Огнянов, Тихомир Георгиев и Мира Стефанова.

Конкурсът се организира посредством формалната страница на Центъра във фейсбук, а гласуването се прави транспарантно посредством харесване на фотографията и информацията за всеки номиниран. Срокът за гласоподаване е 30 декември 2021.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР