Пловдивчани организират протест пред КАТ на 18 май, събота от

...
Пловдивчани организират протест пред КАТ на 18 май, събота от
Коментари Харесай

След смъртоносното меле: Пловдивчани вдигат протест пред КАТ

Пловдивчани провеждат митинг пред КАТ на 18 май, събота от 10 часа, в който ще упорстват за оставката на началника на " Пътна полиция " Красимир Нешев. Причината за митинга е, несъответстващите мнения на Нешев по време на брифинга за тежката злополука на бул. " Руски ", в която починаха 21-годишния Кристиян Екмекчиян и 22-годишната Теодора Николова. Гражданите настояват, че са възмутени от изявлението на полицейския шеф, който съобщи, че Кристиян не е бил " рисков " лидер, макар че има регистрирани 16 нарушавания за 3 години, в които е бил дееспособен лидер. Според тях, опитът да оправдае високата скорост и последвалия удар в дърветата с мократа настилка, е опит да отбрани своята служителка, която е майка на починалия юноша, написа

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики /ЕСТП/ разяснява, че поддържа митинга и още през вчерашния ден са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи, в което упорстват за оставката на Нешев. " Виждате какъв брой доста младежи умират, ГДНП излиза с публична позиция и споделя, че равнищата на пътния травматизъм измежду младите водачи е висок и в това време началникът на Пътна полиция излиза и ви споделя, че един водач, който има 16 нарушавания за 3 години, не е рисков. Според мен тези нарушавания са били индикация за едно рисково държание на пътя и от КАТ е трябвало да виждат това и да вземат ограничения. Всъщност в случай че той 4 пъти е хващан, това значи, че би трябвало да са му отнете всички точки от контролния ваучър и в този момент той да е без брошура. Вместо това вижте какво споделя шефа на КАТ и какво обръщение насочва към младежите, които редовно нарушават разпоредбите ", разяснява Диана Русинова. 

Тя твърди, че в ЕЦТП е постъпил сигнал от чиновници на КАТ Варна, по времето, когато Нешев е бил там началникът на " Пътен надзор " и които оповестяват за систематични нарушавания. " Сега разбирам за какво полицията не работи дейно. Това са хора, които взаимно се прикриват. Ето в тази ситуация синът на един чиновник е направил сума нарушавания, против него няма съществени ограничения и виждате това по какъв начин приключи. Но с изключение на, че умъртви себе си, той умъртви още едно момиче и рани двама души, които са в тежко положение и не знаем какви ще са следствията за тях. Това прикриване, това толериране на безобразията по пътищата, води до такива резултати " съобщи Русинова. 

Тя съобщи, че през вчерашния ден е разговаряла с шефа на ОД Министерство на вътрешните работи - Пловдив и е изразила възмущението си от държанието на шефа на КАТ. Също по този начин му е съобщила, че от центъра упорстват за неговата оставка. Ст. комисар Чергов е защитил подчинения си и го оправдал с това, че " не се е изразил вярно, защото е бил обезпокоен от медиите. И го е смъмрил ". 

" Няма разясня тази негова позиция, само че от това беше подбудено и нашето решение да се обърнем непосредствено към министъра на Министерство на вътрешните работи ", сподели Русинова. Полезното от диалога било, че е контрактувана взаимна група, която да обследва " черните точки " на територията на регионалната дирекция и да се търсят разновидности за възстановяване на сигурността. 

Трябва да се изработят инструкции по какъв начин да се работи с рискови водачи. Ежедневно във фейсбук и тик ток има клипове с водачи, които карат с рискови скорости. Преди 6 месеца Министерство на вътрешните работи разгласи, че основава специфичен екип в Групово дело БОП за битка с кибер закононарушения, който ще намира и глоби такива водачи. Не виждам обаче, да има някакъв резултат. Настояваме и да се криминализира това хулиганско държание, което се трансформира в тренд " разяснява Русинова. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР