Пловдив. Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир. Днес

...
Пловдив. Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир. Днес
Коментари Харесай

Пловдив: Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

Пловдив. Епископ Сионий е новият свещеник на Бачковския манастир. Днес той публично бе въдворен в служба, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Светата Литургия в чест на свети Йоан Лестницки продължи три часа. Тя бе отслужена от старозагорския митрополит Киприан, който тържествено съобщи игуменския скиптър на Бачковския манастир на свещеник Сионий.
Засега не е ясна повода за промяната на игумена на обителта. От пет години свещеник Сионий бе свещеник на Троянския манастир. Той е 50-годишен и носи светското име Стефан Радев, родом от София. Завършил е Немска гимназия, а по-късно и Софийската духовна семинария „ Свети Иван Рилски ”, а по-късно придобива специализация в Германия. Бил е свещеник на Клисурския манастир, бил е и ректор на Софийската духовна семинария.
Днес той означи, че първата най-важна работа за него е обвързвана с идния Великден. На втория ден на Великден в Бачковската обител се събират доста поклонници от цялата страна и от чужбина, за са съпроводят чудотворната икона до местността Клувията, където е била открита преди епохи. Епископ Сионий даде обещание да продължи и реставрационните действия в Бачковския манастир, които бяха стартирани от архимандрит Симон.
За последните пет години Бачковският манастир сменя трети свещеник. Най-ярка бе активността на архимандрит Симон, който направи много усъвършенствания в манастира. Направи доста и за наличието на обителта в интернет пространството.
Епископ Сионий смени от поста му дядо Самуил, който за късото си ръководство остана в сянката на Симон.
Междувременно се чака Светият Синод да уточни кой ще бъде заместител на свещеник Сионий в Троянската обител.
На службата по провъзгласяването на новия свещеник на Бачковския манастир участваха стотици миряни.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР