Плаващ под малтийски флаг български кораб е бил нападнат в

...
Плаващ под малтийски флаг български кораб е бил нападнат в
Коментари Харесай

Български кораб под малтийски флаг е бил нападнат в Арабско море

Плаващ под малтийски байрак български транспортен съд е бил атакуван в Арабско море край йеменския остров Сокотра . Това заяви английската компания за морска сигурност Ambrey, представена от Ройтерс.

Новината за нападението идва на фона на редица набези, осъществявани от йеменските хути в Червено море . Те атакуват кораби, които са свързани с Израел, без значение от тяхната принадлежност.

Според уеб страницата името на кораба е РУЕН и на борда му има 8 моряци от България, 9 - от Мианмар и едно морско лице от Ангола. Компанията за морска сигурност Ambrey оповестява, че покрай мястото на случая е имало рибарски транспортен съд, плаващ под ирански байрак.

Агенцията за морски търговски интервенции на Обединеното кралство (UKMTO) също е получила сигнал за злополучие от транспортен съд, на който са се качили незнайни лица източно от Босасо, Сомалия.

Това не е първият случай на атакуван транспортен съд с българи на борда при Йемен през последните месеци. През ноември и бяха завладяни в Червено море от хутите. И в двата случая на борда на.

В началото на декември пък бяха атакувани с балистични ракети, изстреляни от йеменската формация. В отговор американският боен транспортен съд, който ги е ескортирал, е свалил три дрона.

Тогава военният представител на хутите Яхия Сари заяви, че те ще не престават да пречат на израелските кораби да плават в Червено море, " до момента в който не спре израелската експанзия против нашите непоколебими братя в Ивицата Газа ". Освен това той предизвести, че всички кораби, свързани с Израел, ще станат техни цели, в случай че не престават да плават в Червено море.

Остров Сокотра в Арабско море се намира на входа на Червено море, което е един от най-важните търговски морски пътища в света.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР