Платформата за Български езикови ресурси онлайн /БЕРОН/ беше представена днес

...
Платформата за Български езикови ресурси онлайн /БЕРОН/ беше представена днес
Коментари Харесай

Дигитален речник на българския език ни помага да пишем и говорим правилно

Платформата за Български езикови запаси онлайн /БЕРОН/ беше показана през днешния ден в Българската академия на науките /БАН/. Дигитализирана версия на Официалния правописен речник на българския език е първият артикул, в който думите са озвучени с вярното им наречие . Добавена е богата информация за граматичните особености на думите , за дублетите и омонимите в книжовния език. Проф. доктор Руска Станчева от Института за български език на Българска академия на науките /ИБЕ-БАН/ е началник и основател на плана БЕРОН.

Съдържанието се създава от езиковеди от Секцията за актуален български език на ИБЕ-БАН и включва към 2 400 000 форми. Дигиталният речник е наличен на и е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова .

200 години след основаването на „ Буквара с разнообразни поуки “ на Петър Берон взехме решение да свържем абревиатурата на платформата БЕРОН с името на създателя на Рибния буквар , с цел да отдадем респект на неговия създател . Част от разпоредбите за книжовния български език са залегнали още в Рибния буквар, сподели на представянето проф. Станчева. По думите й 85% от младежите вършат езикови информации в интернет . В цифровизираната версия е включена и рубриката Въпрос на деня , която показва отговори на въпроси, които се получават всекидневно в Службата за езикови информации и съвещания на Института за български език.

В създаването на правоговора на платформата БЕРОН е употребен изкуствен интелект , основан от учени от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева участва на събитието и съобщи, че функционалната просветеност по български език е народен приоритет . За нас е извънредно значимо да развиваме езиковите умения на учениците и младежите, сподели още тя. Заместник-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Стефан Хаджитодоров поздрави екипа от името на управлението на Академията и сподели, че платформата БЕРОН дава отговор на публичния интерес и е значима и за българските общности по света.

Платформата ще продължи да се надгражда и обогатява с нови функционалности и наличие.

Бум в жилищното строителство: Какви са желанията на пазара – двустайни или тристайни жилища?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР