Планинските гъски, които мигрират на височина над 7900 м, могат

...
Планинските гъски, които мигрират на височина над 7900 м, могат
Коментари Харесай

Планинските гъски са астронавтите на птичия свят

Планинските гъски, които мигрират на височина над 7900 м, могат да дадат скъпа информация по какъв начин употребяват кислорода, която да служи за лекуването на хора, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Всяка година гъските мигрират от морско равнище в Индия над Хималаите, с цел да стигнат до Тибетското плато в Китай и Монголия. При полета им височината се сменя със 7900 м за осем до 12 часа, предава Българска телеграфна агенция.

" Те са астронавитте на птичия свят " - сподели Джулия Йорк от университета на Тексас в Остин, която ги учи от години.

Хората, които изкачват Хималаите, би трябвало да се аклиматизират или да си поставят кислородни маски. Планинските гъски употребяват кислорода по-ефикасно. Специалистите знаят от години, че при тях кислородът по-добре се свързва с хемоглобина и по този начин огромна част от него доближава до самостоятелните кафези.

Експерименти, правени с планински гъски в предишното, демонстрираха, че те имат повече капиляри към самостоятелните кафези в гръдните мускули от белобузите гъски и други сродни типове, които не летят до такива височини. В тези кафези има и доста митохондрии, които употребяват О2, с цел да им обезпечават сила.

Джесика Мейр и Джулия Йорк са работили с планински гъски, които са отгледали от дребни в университета на Британска Колумбия, с цел да свикнат с тях. Те са създали измервания на полета им при непълен О2 във аеродинамичен тунел, имитиращ изискванията на миграцията им.

Учените откриха, че птиците забавят метаболизма си при незадоволително О2 и по този начин могат да летят, макар че е нищожен. Те също употребяват по-ефикасни тактики за полет, и сменят биомеханиката на придвижването на крилата, с цел да пестят О2. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР