Планински спасител от Благоевград сбъдна мечтата си - да изкачи

...
Планински спасител от Благоевград сбъдна мечтата си - да изкачи
Коментари Харесай

Да изкачиш връх Ленин: Как планински спасител сбъдна мечтата си?

Планински избавител от Благоевград сбъдна фантазията си - да изкачи връх Ленин в Памир, Киргизстан.

След като преди две години Георги Илков - Темето се отхвърли на метри от задачата, с цел да избави собствен сътрудник, в този момент задачата му беше сполучлива.
Снимка: bTV
Георги Илков живее за това да огледа света от височината на 7134 метра. Сега той към този момент е при околните си.

" Втори опит - сполучливо, съвършено, най-много поради татко ми. Не доживя индивидът да го види, само че заслужава и допускам, че ме е видял ", споделя той.

В компанията на сътрудника си планински избавител Захари и на софтуерния разработчик Михаил, Темето ни споделя за сбъднатата си фантазия. Щял да я реализира преди 2 години, само че се наложило да избави сътрудник, получил височинна тресчица. Така, на метри от върха, се върнал назад. Сега обстановката съвсем се повтаря с различен човек при тази експедиция. Налага се да изминат четири хиляди метра повече, с цел да го смъкват до базата и да тръгнат отново нагоре.
Снимка: bTV
" Удари го височината, малко под 6100 метра. Този човек пристигна на 6200 и стартира да се клати, беше объркан, не знаеше какво приказва, не знаеше какво прави и спасението беше по най-бързия метод - надолу. Но намерихме сили, отидхме, спахме горе на -27 градуса, 11 часа качване, 3 часа слизане ", спомня си Темето.

Планинският избавител Захари Петров също изкачва връх Ленин.

" Невероятно! Да знаеш, че си на 7134 метра и няма нищо друго над теб е необикновено чувство ", споделя Захари.
Снимка: bTV
Техният другар - софтуерният разработчик Михаил Ингилизов се отхвърля малко над 5000 метра надморска височина.

" Самото тяло стартира да работи по различен метод като цяло - организмът, кръвообращението, дишането, всяка една система на тялото не работи по същия метод, както в града ", изяснява той.

Въпреки умората от катеренето и пътуването, планинските спасители към този момент са в подготвеност за акция - Темето - с отряда от Дупница, а Захари - с сътрудниците в Благоевград.
Снимка: bTV
" Ставаме и тръгваме. Спасители по душа и по предопределение. При мен е наследствено, избавител второ потомство. Покойният ми татко, лека му пръст... Имахме едно самарче, начело носеше раницата, аз му бях на гърба и обикаляхме Пирин ", спомня си Георги.

А Темето е безапелационен - в случай че отново би трябвало да избира сред това да помогне на сътрудник в неволя и своята фантазия, би избрал първото.

И по този начин до идната цел - Хам тенгри в Киргизстан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР