Пищните сватбени тържества на принц Абдул Матийн от Бруней и

...
Пищните сватбени тържества на принц Абдул Матийн от Бруней и
Коментари Харесай

Бруней: лукс, петрол, шериат и 10-дневни кралски сватби

Пищните сватбени тържества на принц Абдул Матийн от Бруней и неговата избраница Янг Мулия Аниша Роснах привлякоха вниманието към богатото султанство от Югоизточна Азия, отбелязва Франс прес.

32-годишният принц, който е водач на хеликоптер и има звание майор в Брунейските кралски Военновъздушни сили, е прочут със извоюваните медали по поло, общуването с тигри и обстоятелството, че има 2,5 милиона Инстаграм почитатели. Сега той се дами за избраница от " простолюдието ", отбелязва сп. " Тайм ", представено от Българска телеграфна агенция.

Празненствата започнаха на 7 януари и завършиха през вчерашния ден.

Бруней е дребна тропическа страна, ситуирана на север от остров Борнео, само че в това време е и една от най-богатите страни в света с помощта на богатите си ресурси от изкопаеми горива. Ето някои малкоизвестни обстоятелства за нея:
История и география
Султанство Бруней заема част от остров Борнео с повърхност 5700 кв. км, на границата сред Малайзия и Индонезия. Според " Енциклопедия Британика ", макар че ранната му история е неразбираема, знае се, че през 6-и в. Бруней търгува с Китай и му заплаща налог. След това за известно време той попада под индийско въздействие, защото се подчинява на Маджапахитската империя, основана на остров Ява.

Когато корабите на експедицията на Фернандо Магелан хвърлят котва край Бруней през 1521 година, петият султан, великият Болкиах, управлява на процедура цяло Борнео, архипелага Сулу и прилежащите острови. Към края на 16-и век обаче територията е раздрана от вътрешни спорове.
 Снимка АП/БТА
Смята се, че " Златният век " на султанството е през 15 в., само че след това изпада в крах и през 1888 година става английски протекторат. По-късно обаче то не е интегрирано в новообразуваните страни, за разлика от доста султанства от района.

На 1 януари 1984 година страната получава цялостна самостоятелност от Англия и с помощта на огромните си ресурси от изкопаеми горива стопанската система ѝ се развива с ускорени темпове.

Около три пети от територията на страната е покрита с недокоснати тропически гори, още една пета - с вторични гори. Недокоснатите тропически гори се състоят основно от типове с комерсиална стойност.

Големи площи сладководни и торфени блата се намират в едва отводнените низини на реките Белаит и Тутонг, а мангровите блата са публикувани по долното течение на реките и в предпазените крайбрежни региони.

Дъждовните гори обезпечават ниши за богато многообразие от животни, в това число маймуни хоботници, свинеопашати макаци, гибони, слънчеви мечки, елени самбар, панголини, прилепи и доста други бозайници. Сред най-забележителните птици в Бруней са фазаните аргус и рогачите. Многобройни типове влечуги, в това число огромният питон, населяват блатата и горите на страната.
Държавно устройство
Бруней е безспорна монархия ( " ислямско султанство " ), ръководена от 1967 година от султан Хасанал Болкиах, който извършва и функционалностите на министър председател. През 2017 година той отпразнува 50-годишнината от ръководството си с обилни тържества и е най-дълго управлявалият монарх в историята след гибелта на кралица Елизабет Втора.

Неговият наследник Ал Мухтади Болкиах, става престолонаследник през 1998 година, с цел да обезпечи последователност на династията.
 Снимка АП/БТА
Близо две трети от популацията на Бруней публично се дефинира като малайско. В тази категория обаче влизат освен етническите малайци, само че и редица коренни народ. Китайците съставляват към една десета от популацията, а останалата част от жителите на Бруней са част от други (немалайски) коренни нации, разнообразни нации от южноазиатски генезис, както и краткотрайни служащи, най-вече от Азия и Европа.

Официалният език е малайски, мнозина приказват британски, а китайците нормално учат мандарин.
Церемониални и фамилни въпроси
Годежът беше разгласен през октомври предходната година, само че се счита, че младоженците се срещат от години. Подробности за това обаче, за разлика от доста други кралски персони, не са налични.

Церемонията, след която бракът се счита за подписан, се състоя на 11-и януари, дни след началото на тържествата (другите кралски сватби в Бруней също продължаваха с дни). Конкретната гала се организира в джамията с позлатени куполи " Султан Омар Али Сайфуддиен ", като участваха единствено мъже - най-вече министри и държавни чиновници - само че нито една жена, в това число младоженката.
 Снимка АП/БТА
Принцът, който се дами, е четвърти наследник на султана, от втория му брак, отбелязва " Публико ". Общо негово величество султанът се е женил три пъти, като се е развел с втората и третата си съпруги. Принцовете и принцесите са 12, откакто принц Азим, наследник на третата му брачна половинка, умря през 2020 година на 38-годишна възраст.

Аниша Роснах е от своя страна внучка на един от специфичните съветници на султана - Пехин Дату Иса, основател/председател на Кралските брунейски авиолинии. Младоженката управлява фешън линия " Silk Collective " и е съсобственичка на туристическата компания " Authentirary ".

Церемонията завърши на 15 януари с обилен прием.
Икономика
Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Бруней е един от най-високите в света с помощта на богатите ресурси от петрол и газ. Правителството и институциите обезпечават по-голямата част от работните места.

Гражданите, към 450 000, се радват на относително висок стандарт на живот, защото не заплащат налози и получават великодушни държавни дотации.

Въпреки това мощната взаимозависимост на страната от петрола я прави уязвима от нестабилните цени на суровия нефт, геополитическото напрежение и спиранията на производството. През 2021 година и 2022 година Бруней изпадна в продължителна криза след спад в производството на изкопаеми горива, заради проблеми с поддръжката на остарелите петролни кладенци.

Правителството желае да диверсифицира стопанската система, само че до момента не е съумяло да развие доста нито един различен бранш, а съгласно прогнозите запасите от изкопаеми горива може да се изчерпят до 2050 година
 Снимка АП/БТА
Султанът е един от най-богатите хора в света, а за разноските на кралското семейство се носят митове. Той разполага с автопарк от първокласни коли, а резиденцията му е един от най-големите дворци в света с близо 1 800 стаи.

Богатството му се прави оценка на близо 28 милиарда $.

През 2000 година фамилен спор, отправен до съда, разкрива разточителния метод на живот на по-малкия брат на султана, принц Джефри Болкиах, който е упрекнат в заграбване на 15 милиарда $ по време на службата си като финансов министър.

Съдебните документи разкриха харем от западни любовници, златни поставки за тоалетна хартия и еротични скулптури в резиденцията му в Съединени американски щати. По-късно фамилията наподобява се сдобри.
Култура и вяра
Населението на Бруней изповядва най-вече сунитския ислям, въпреки че китайците (възлизащи на към 10%) нормално изповядват будизъм, даоизъм, конфуцианство или християнство. Някои от коренните поданици са християни, а други - почитатели на локални религии.

Бруней стана първата страна в Източна и Югоизточна Азия, която вкарва шериатското право на национално равнище през 2019 година

Новият углавен кодекс планува гибел посредством пребиване с камъни за невярност и еднополови полови връзки, както и ампутация на ръка или крайник за кражба, което правозащитниците считат за " варварско ".

Тези санкции обаче не бяха приложени след възмутените реакции на интернационалната общественост.

Анализаторите считат, че новият углавен кодекс може да е частично алегоричен, защото султанът на Бруней се стреми на първо място да успокои консерваторите и да завоюва по-голяма поддръжка от страните от Залива, на фона на опасенията за стопанската система.

Законите бяха подложени на критика в обществените мрежи в Бруней, само че се оказва, че огромна част от популацията ги поддържа.

" Шериатското право въобще не ме тормози ", съобщи пред Агенция Франс Прес гражданин, поискал анонимност. " Досега никой не е бил погубен с камъни и не му е била отрязана ръка. Не е като да живеем в боязън. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР