Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември

...
Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември
Коментари Харесай

Пуснаха предсрочно от затвора убиеца на варненския балетист Мартин Чикалов

Петър Здравков, дрогираният и недееспособен водач, който на 10 септември 2018 година блъсна и умъртви варненския балетист Мартин Чикалов край Летния спектакъл, е предварително освободен от Варненския затвор поради положително държание.

Това оповестиха от Окръжния съд във Варна за Moreto.net.

Молбата му за условно предварително освобождение е прегледана на 8 юни. Предложенията за предварителното му освобождение са направени от началника на пандиза по молба за наказания.

Становищата на затворническата администрация са били, че молбата дава отговор на всички законови предпоставки и следва да бъде почетена . Окръжната прокуратура във Варна също е декларирала в съда, че молбата е основателна и позволена.

Законовите условия, които съдът е намерил за изпълнени са, че наказаният е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказване от 7 години затвор .

Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни , т.е. повече от половината от наложеното му наказване „ отнемане от независимост ”.

Награждаван е бил 12 пъти , като по време на престоя му в Затвора не са му били налагани санкции.

Освен това са били показани и нужния размер от доказателства за неговото коригиране , според наредбите на Наказателно-процесуалния кодекс.

В направените и приложени от разнообразни чиновници на Варненския затвор мнения е удостоверено, че по отношение на него е била приложена прогресивната система за пенитенциарно влияние. Констатирано е позитивно държание в пандиза и нито една негативна демонстрация под формата на дисциплинарно нарушаване.

От отчета за пробационен контрол е била регистрирана задоволителна отплата във всички зони с базисни и съпътстващите ги личностни дефицити.

„ Постигнат е резистентен и необратим резултат в процеса на промяна: отношение към правонарушението/нагласи, корист с алкохол /зона, в допълнение сложена във фокуса на вниманието/, корист с опиати, междуличностни проблеми и умения за мислене “, е записано в отчета.
Провежданата със Петър Здравков корекционна активност, е посочила, че са настъпили трайни и необратими промени в настройките, насочени в посока водене на закономерен метод на живот. Формирана е била устойчива мотивация за съблюдаване на публични правила и морални правила .

Отзивите от директните му ръководители показвали съзнателно съблюдаване на вътрешния ред и режимните условия. Отнасял се с почитание към пенитенциарните чиновници. Изпълнявал разпорежданията им без инструкции и ангажименти.

Към 16 юни 2022 година остатъкът от изтърпяване на наказването е било в размер на 2 години и 9 дни .

Съобразявайки всички мнения на страните и доказателства по делото, съдът е решил, че са изпълнени всички законови условия за условното предварително освобождението му. Доказателства за поправянето са всички условия, които сочат позитивна смяна в наказания по време на изтърпяване на наказването, като положителното държание, присъединяване в трудови, просветителни, обучителни, квалификационни или спортни действия, в профилирани стратегии за влияние, общественополезни прояви.

Доказателствата за поправянето се откриват от оценката за наказания, направена според Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, работата по самостоятелния проект за осъществяване на присъдата по член 156* от същия закон, както и от всички други източници на информация за държанието на наказания по време на изтърпяване на наказването.

Въз основа на тези доказателства се вършат и предложенията за предварително освобождение от страна на началника на пандиза по молба за наказания .

Въз основа на откритата позитивна оценка за държанието на наказания и при съществуването на формалната причина да е изтърпял не по-малко от половината от присъдата, съдът е решил, че следва да почете молбата на Петър Здравков за условно предварително освобождение.

В изпитателния период, който е остатъка на присъдата, съдът е постановил пробационна мярка . Петър Здравков е освободен под изискването да организира наложителни периодически срещи с пробационен чиновник. В случай, че пробационната мярка не се извършва, съветът към Пробационната работа има задължението да изпрати нужните документи и мнението си до съда, с цел да бъде поискано още веднъж дейно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предварително освободен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР