Пет отбора на ученици от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“,

...
Пет отбора на ученици от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“,
Коментари Харесай

Ученици предлагат дигитални решения в ядрената наука и техника


Пет тима на възпитаници от 91 НЕГ „ Проф. Константин Гълъбов “, НПМГ„ Академик Любомир Чакалов “, СМГ „ Паисий Хилендарски “, СПГЕ „ Джон Атанасов “ и Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ ще премерят сили в образователно-технологичното съревнование под наслов „ Информационните технологии в нуклеарната просвета и техника”. Състезанието ще се организира на 5 октомври 2018 година от 9 часа в Залата на Софийска лаборатория за нововъведения, (гр. София, ул. Сердика №1, ет.3).

Организатори на хакатона, взаимно с Българското нуклеарно сдружение (БЯД) са Асоциацията за развиване на София към Столична община. Основни сътрудници, подкрепящи самодейността са Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките и бизнес организации, членове на БЯД от региона на нуклеарната енергетика и високите технологии.

Събитието е част от самодейностите на Българското нуклеарно сдружение да се предизвиква интереса на учениците към високотехнологичните области, измежду които нуклеарната просвета и приложения, посредством развиване на техните математически, физични, инженерни и цифрови умения.

Първата част на „ Информационните технологии в нуклеарната просвета и техника” включва забавни лекции, представящи трендовете в региона, както и опциите, които промишлеността предлага за бъдещо професионално развиване. Пред учениците ще приказват представители на ИЯИЯЕ-БАН, Енергосервиз АД, УестингхаусЕнерджи Системс-България, Тита Консулт ООД и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД.

Втората част е спортната, с детайли на хакатон, в която младежите ще могат да осъществят своя иновационен капацитет върху забавни и настоящи задания, свързани с внедряването на Индустрия 4.0 в нуклеарните технологии. Под формата на 10-минутни презентации и демоверсии на осведомителни артикули и услуги те ще показват своето виждане за мястото в нуклеарните приложения на Кибер-физичните системи, Интелигентните системи за ръководство, Интернет на нещата, както и да предложат напълно нови хрумвания за нововъведения в тези области. Работа им ще бъде подпомагана и оценена от одобрени представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общественост.

Сред изгодите от организирането на сходно събитие са търсенето на решения по отношение на цифровите платформи за достиженията в нуклеарната просвета и техника и новаторските приложни принадлежности за нуклеарна сила, физика, медицина и радиационна отбрана, както и за нуклеарната сигурност и сигурност.

Официални посетители на образователно-технологичното съревнование ще бъдат госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на столична община, господин Владимир Уручев, евродепутат, проф. Димитър Тонев, шеф на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките и доктор Младен Митев, ръководител на БЯД.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР