Пет години след опустошителния пожар възстановяването на катедралата Нотр Дам

...
Пет години след опустошителния пожар възстановяването на катедралата Нотр Дам
Коментари Харесай

Нотр Дам е на път да отвори отново пет години след пожара

Пет години след опустошителния пожар възобновяване на катедралата Нотр Дам е към довеждане докрай, до момента в който погледите на света се насочват към Париж за Олимпийските игри.

Вечерта на 15 април 2019 година покривът на катедралата избухна в пламъци. Скоро тя погълна кулата и съвсем събори основните камбанарии. По целия свят телевизионните фенове гледаха с смут по какъв начин средновековната постройка гори.

Макрон, чийто втори и финален мандат завършва през 2027 година, желае реставрацията на катедралата да повдигне настроението на нацията - и рейтинга на утвърждението на неговото държавно управление. „ Само един път на век се организират олимпийски и параолимпийски игри, единствено един път на хилядолетие се възвръща катедрала “, сподели Макрон в речта си за Нова година през 2024 година

Все още не е ясно какво тъкмо е предизвикало пожара. Френските управляващи споделиха, че повода може да е електрическа щета или запалена цигара.

„ Един пожарникар ми сподели: „ Сър, погледнете деликатно фасадата, тъй като в случай че не успеем да изгасим този пожар, всичко ще се унищожи “, спомня си Лорънс Алсина, който има щанд за продажба на книги покрай катедралата на брега на река Сена.

Фасадата устоя, само че повредата изисква пет години интензивни стабилизиращи и реставрационни работи.

Гордостта на работещите по плана свети.

„ Това е строителната работа на живота, тъй като възобновяване на цялостен монумент в цялата му триизмерност е много извънредно. “ Ема Ру, майстор, работеща върху емблематичните витражи, сподели.

Повторното отваряне е планувано за декември и сега се извършва по график, съгласно длъжностното лице, ръководещо плана.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР