Пет денонощия жителите на горнооряховското село Върбица живяха без ток.

...
Пет денонощия жителите на горнооряховското село Върбица живяха без ток.
Коментари Харесай

След 5 дни без ток: Жители на село Върбица ще съдят енергото

Пет денонощия жителите на горнооряховското село Върбица живяха без ток. Електрозахранването там беше възобновено едвам късно нощес.

Хората споделят, че освен огромното количество влажен сняг е причина за тяхното злополучие. Според тях неподдържаната, остаряла мрежа и безхаберието в страната са другия, по-сериозен фактор за казуса.

От сутринта през днешния ден жителите на Върбица се събират в центъра на селото. Ядосани, премръзнали и твърдо решени да обединят старания и да търсят правата си в съда.

Казват, че токът спрял в неделя, когато снегът затрупал селото, а виелиците образували големи преспи. Било доста тежко, само че показали схващане за повредата. Когато и на петия ден продължавали да са без ток, без информация и без помощ, чашата на търпението им преляла.

„ Това е безсрамие. Според вас малко дете без ток пет дни – шест дали може да издържи? Три дребни - на мрачно дали мога да ги изкъпя, дали мога да ги нахраня? Нощно време – това невероятно е ", споделя Румен Ангелов - гражданин на селото.

„ Аз съм животновъд. Питам ви по какъв начин да ги доя тези крави? Ами по какъв начин се оправих? Отидох и си купих елемент за 8 000 лв. да мога да си спася животните. Като пристигна време за тока, като не платим идват, режат ни. Това вярно ли е? Имам заклано скоро теле, 500 кг беше. Направихме кайма, шол – всичкото на боклука “, сърдит е Сали Асанов – животновъд.

В сряда за малко пуснали тока, само че последвал токов удар и изгорил уредите в много къщи.

„ Вкъщи изгоря микровълнова, бойлер, на тв приемника антената, зарядните за телефоните. В два часа през нощта звънях в енергото, тъй като съм с три деца и се уплаших да не даде нещо на късо. Те ми споделиха, че ще пратели екип. Спряха тока, с три деца просто невероятно аз да си ги накупя отначало “, споделя Стефани Маркова – гражданин на Връбица.

Затова Сали Асанов и Стефани Маркова обмислят да съдят енергото. Същото възнамеряват на напарвят и други поданици на селото.

„ Не може в 21 век ние да живеем като някакви туземци. Енергото би трябвало да си свърши работата до край. Не се поддържат линиите, също така те са доста остарели. Аз мисля, че би трябвало да се заведе групов иск за това… фризери, хладилници – всичко отпътува. Това са четири денонощия, четири денонощия без ток. Представяте ли си остарели, заболели, недъгави – всевъзможни хорица оставени самички в къщите си, без поддръжка на хората “, безапелационна е Цвета Стоянова.

При хората във Върбица през днешния ден пристигна кметът на общината, който им даде обещание юридическа поддръжка.

" Този сняг потвърди положението на електропреносната мрежа в България! Да, на всички места, в цяла Северна България имаше хиляди бедстващи фамилии. Смятам, че би трябвало да се реши на държавно равнище. Смятам, че Министерски съвет би трябвало да даде предложение и Народното събрание на Република България най-сетне да изисква тези вложения, които се пишат на края на всяка година да бъдат действително направени, а освен да ги отразяваме фиктивно ", съобщи Николай Рашков – кмет на община Горна Оряховица.

Четири, а на доста места и пет дни без ток бедстваха и хората в други села на региона.

В писмен отговор до медиите от ЕРП север обявиха, че всички екипи на сдружението са работили непрекъснато, само че повредите са били толкоз доста и толкоз съществени, че е било невероятно да се реагира по-бързо.

Репортаж: Зорница Илиева/Луиза Транчева

Оператор: Диян Алексиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР