Перу е едно от най-интересните места на нашата планета. Бил

...
Перу е едно от най-интересните места на нашата планета. Бил
Коментари Харесай

Георги Христов: Перу е едно от най-интересните места на нашата планета, абсолютно неразгадана територия

Перу е едно от най-интересните места на нашата планета. Бил съм на много места и считам, че Перу е безусловно неразгадана територия. Това разяснява в предаването " Куфарът на фокус “ на Радио " Фокус " с водещ Ася Александрова писателят-пътешественик Георги Христов.

За пръв път пътешества в Перу с група на известния откривател на антични култури Олег Черне и за един месец пътешествия с него това място му се открива по един необикновен метод. " След което аз започнах да повеждам групи по тайнствен туризъм, в който се потапяме в културата на страната и преживяванията “. По думите му локалните хора не осъзнават какво благосъстояние имат в страната си, като избират да търсят шанса си в по-развитите страни в Америка и Европа. В момента има голям интерес към археологията и историята на тази страна, като съгласно него предстоят удивителни открития, " които се случват в действителност всеки ден “.

Богатството от антични култури и традиции превличат пътешествениците и търсачите на духовни прекарвания  от целия свят. Културата на войните на облаците или чачапояс – безусловно непопулярна и незнайна, която е обитавала северните предамазонски планини. " Хълмистите джунгли, които населяват чачапояс са извънредно красиво място. Тяхната история отива до преди новата епоха и загадъчно изчезват, като легендите описват, че се реалокират на друга планета. “

Караль е една от най-древните просвета, която се е появила епохи преди тази на инките. През 2009 година се откриват пирамидалните структури – седем 30-метрови високи пирамиди, следи от тази антична просвета караль, в която матриархата е бил водещ и в нея са управлявали жрици. " Досега се смяташе, че изображенията на основното перуанско провидение Виракоча идват от културата на инките, а в действителност се открива рисунка на Виракоча още от времето на караль. Това е пренаписване на човешката история, което е доста значимо за един континент, който до момента е стоял в сянка, с цел да осъзнават своята еднаквост и мястото, което заемат в международната история, “ описа още писателят.   

Георги Христов описа още, че към момента се срещат локални хора, които почитат или се пробват да се свързват с мъдростта на провидение Виракоча посредством церемонии, употребявайки  свещени растения на силата, като кактуса, който съдържа халюциногена мескалин. " По време на церемонията на свещени места се изпива запарка от кактуса и дружно с шаман – човек, който може да те води, тръгваш на вътрешно твое странствуване. Това е тяхното живо завещание, “  сподели той.

Храната за перуанците е вяра. Отношението на локалните хора личи по тяхното внимание дали си закусвал, дали си ял, какво ще обядваш – това демонстрира доста огромен интерес към теб. " Храната в Перу, даже и в най-евтините места, е доста вкусна. Уличната храна е доста добре развита и конкуренцията е сериозна, “ разясни пътешественикът, като описа, че храната в Перу е комбиниране и комбинация от доста култури и области. Храната на античните култури, както и на 3-те мощно обособени области в страната: пустинята, планината и джунглата, които са присъщи с другите си хранителни артикули и подправки, както и морската храна по брега на океана, по този начин и европейските кулинарни обичаи са създали вкусна и с извънредно многообразие от усети перуанската кухня. " Ресторантите Nikkei – комбиниране от японско-перуанска кухня сега са едни от най-скъпите в света, “ добави още той.

Перуанското тъкаческо изкуство е повлияло модернизма, сподели още писателят: " Това е изключителна културологична специфичност на Перу. Това са изключителни текстилни работи на по 2000 години, които са като актуалния абстракционизъм, актуалния модернизъм. В началото на ХХ век много от световноизвестните имена в модернизма, като Мондриан, Паул Клее, Кандински, са се повлияли и вдъхновявали от цветовете и различите форми на перуанските текстили “.

Ася Александрова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР