Пергамент, открит през 1970 година в руините на древна синагога,

...
Пергамент, открит през 1970 година в руините на древна синагога,
Коментари Харесай

Разшифроваха овъглена част от Стария завет

Пергамент, открит през 1970 година в руините на антична синагога, е разшифрован благодарение на микротомография. Ръкописът съставлява част от Стария завет.

Овъгленият свитък с дължина седем сантиметра бил открит през 1970 година при археологически разкопки в националния парк Ейн Геди на брега на Мъртво море.

Учените са открили, че в свитъка се съдържат първите осем стихотворения от книгата Левит, основана през VI век от нашата епоха, оповестява AFP, като се базира на създателите на проучването – учени от университета на Кентъки (САЩ). Книгата съставлява част от Библията и е отдадена на религиозната страна от живота на израелския народ.

Находката е разшифрована с помощта на микро компютърно-томографски скенер. Този способ разрешава да се организират неинвазивни (ненарушаващи целостта) проучвания на вътрешната конструкция. Системата трансформирала получените фотоси в 3D изображения.

„ Най-съвременните технологии ни разрешиха да разгърнем и прочетем свитъка с фрагменти от Библията, записани преди към 1500 години – споделя Пнина Шор (Pnina Shor) от Израелското ръководство на древностите. – След Свитъците от Мъртво море това е най-значимата находка с древен писмена. “

„ Опитвахме се да прочетем написаното незабавно след откриването, само че, несъмнено, безрезултатно – споделя археологът Сефи Порат (Sefi Porat), един от екипа, работил на руините на синагогата през 1970 година. – Досега не знаехме какво крие това парченце пергамент. “

Порат споделя, че Ейн Геди ил еврейско населено място във византийския интервал (IV–VII век). Овъгленият свитък бил открит в ковчег в огромна синагога с изящни мозайки. Селището било изгорено изцяло или по време на нашествието на бедуините, или заради спор с византийските управляващи и никой от жителите в никакъв случай към този момент не се върнал там. Освен свитъка при разкопките на синагогата в Ейн Геди били открити бронзов свещник и касичка за дарения.

Пнин Шор твърди, че откритият свитък е попълнил празнота в знанията сред свитъците от Мъртво море, написани преди повече от две хиляди години, и Кодекса на Апело, който датира от Х век.

Пергаментът се намира в Храма на книгата на Израелския музей в Йерусалим. Заедно с други значими ръкописи, най-ценни от които са Кумранските свитъци (или свитъците от Мъртво море) и Кодексът на Апело.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР