Пекин продължава да извършва геноцид и престъпления срещу човечеството спрямо

...
Пекин продължава да извършва геноцид и престъпления срещу човечеството спрямо
Коментари Харесай

Блинкън: Китай продължава да извършва геноцид срещу мюсюлманите в Синцзян

Пекин продължава да прави геноцид и закононарушения против човечеството по отношение на уйгурите и другите мюсюлмански малцинства в западната китайска провинция Синцзян, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в отчет, оповестен през вчерашния ден малко преди плануваната му аудиенция в Китай, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В годишния отчет за човешките права на Държавния департамент, който документира нарушаванията по целия свят през миналата календарна година, бяха повторени формулировките от предходните години за отношението към мюсюлманите в Синцзян, само че публикуването му повдига въпроса преди деликатните диалози сред американския първи посланик и неговите китайски сътрудници, в това число за войната в Украйна и световната търговия, които ще се проведат в Пекин сред 24 и 26 април.

В увода на отчета Блинкън показва, че документът " разкрива продължаващите груби нарушавания на човешките права в Китайската национална република ".

" Например в Синцзян КНР продължава да прави геноцид, закононарушения против човечеството, (използва) насилствен труд и (извършва) и други нарушавания на човешките права измежду най-вече мюсюлманските уйгури и членовете на другите етнически и религиозни малцинства ", написа Блинкън в увода на отчета, отбелязва Ройтерс.

Разделът в документа за Китай се стопира в детайли на задържането на повече от един милион души в лагери и затвори и потреблението на лагери за превъзпитание в Синцзян измежду другите нарушавания, осъществявани против по-широкото китайско население.

Китай изрично отхвърля нарушаванията в Синцзян и споделя, че е основал „ центрове за професионално образование “, с цел да се оправи с тероризма, сепаратизма и религиозния радикализъм.

Когато пое поста през 2021 година, Блинкън поддържа мнението на своя предходник, че китайските дейности са равнозначни на геноцид и повдигаше въпроса пред китайските чиновници.

Годишните отчети за човешките права през последните години отразяваха позицията, че геноцидът продължава, само че тематиката за Синцзян участва по-малко в директните контакти сред американските и китайските високопоставени представители, показва Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР