Пеевски и Денков в нов задочен спор за управлението на

...
Пеевски и Денков в нов задочен спор за управлението на
Коментари Харесай

Нови искри в сглобката: Пеевски с критики към Денков, Борисов - арбитър

Пеевски и Денков в нов неприсъствен спор за ръководството на страната. Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи прикани в отворено писмо министър председателят да си прави работата и още веднъж изяви подготвеност да заеме мястото му. Министър-председателят пък разкритикува депутатите от бюджетната и здравната комисии, които не одобриха през вчерашния ден бюджета на НЗОК, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха. Борисов успокои, че пари за здраве ще име, само че сложи условия. Опозицията упрекна болшинството, че трансформират здравето на българите в залог на партийни ползи.

В ново отворено писмо ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски остро подлага на критика премиера за това, че четири денонощия бедстват семейства без ток, затворени са пътища, незабавният телефон не работи. А поради липса на ток в аптеките е бил заплашен животът на болните, по тази причина от Движение за права и свободи ще внесат предложение за отпадане на електронните предписания.

В началото на държавното съвещание министър председателят Николай Денков отговори задочно на Пеевски:

" Електронизацията е различен главен приоритет, който ще подсигурява изсветляването на системата, къде отиват парите ни, изнасят ли се нелегално медикаменти. Затова електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната ни промяна. За разлика от аналоговите процеси с неразбираеми резултати цифровите системи дават опция за явен разбор и установяване на ефикасни здравни политики. "

И на собствен ред насочи рецензии към депутатите, които във финансовата и здравна комисии през вчерашния ден отхвърлиха бюджета на Здравната каса.

" Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето - безусловно. Неприемането на план-сметката в бюджета на Здравната каса през вчерашния ден в комисия е удар и по лекарите, и по пациентите. Бюджетът за опазване на здравето е рекорден, над 1,1 милиарда лв. допълнително, който към този момент стана 8 милиарда годишно ", съобщи Николай Денков - министър-председател.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи увериха, че пари за здраве ще има и приканиха министър председателят да не дава препоръки, а да извършва отговорностите си.

" Така, че без бюджет няма да останат. Премиерът Денков, мога да му кажа, че ръководството на София беше такова тези дни, че фактически заплаши здравето и живота на хората. Изпотрошиха се по заледените улици, тъй че риска за здравето беше там ", сподели Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

" Между първо и второ ще прекроим нещата. Няма нищо съдбовно, ще има бюджет Здравната каса, да не се напряга прекомерно премиера, да си прави другата работа, която не си я прави ", сподели Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

Пеевски още веднъж съобщи, че е подготвен да седне в премиерския стол:

" Ако той не може да се оправи, да отида да му свърша работата. Аз мога. Той не може да я прави. Ако би трябвало, мога да отида за 1 месец да се опитвам и в случай че нещата са по-успешни и рейтингът и по-висок мога да поостана. Е, той срокът му изтече, след 3 месеца няма да е министър председател. "

Борисов не видя проблем в зачестилите словесни престрелки сред Пеевски и Денков:

" Нека оставим тези две момчета да си спорят между тях. "

И изясни за какво от ГЕРБ са се въздържали при гласуването на бюджета на касата:

" Ние не сме срещу бюджета. Има две неща, които ни смущават. От принципала министърът на опазването на здравето, публичните поръчки, за които към този момент имаме доста подозрения, несъмнено, за онколекарства, отиват непосредствено в касата. "

" Забранява се опцията за основаването на нови лечебни заведения и сключването на договри по нови действия през 2024 година ", сподели доктор Костадин Ангелов - ръководител на здравната комисия, ГЕРБ-СДС.

От Българска социалистическа партия упрекнаха болшинството, че залагат здравето на хората в името на партийни ползи.

" Постоянно отсрочват решения, с цел да си дадат време да си извиват ръцете и да си вършат отстъпки. Така е да вземем за пример бюджета на здравната каса, който не се одобри в комисия и се даде време - през днешния ден разбрахте защо - до момента в който се схванат за публичните поръчки и дали да има нови частни лечебни заведения ", сподели Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ упрекна ръководещите и че скрито готвят през 2025 година продажба на 1/5 от държавния аграрен фонд за 340 млн. лева, заложено от Асен Василев в тригодишната бюджетна прогноза. Тошко Йорданов сподели и документи. От ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха, че не са осведомени, само че няма да позволен продажба на държавни земи.

Борисов и Пеевски обясниха, че не са подкрепили и основаването на парламентарна комисия за оказван напън върху министъра на електронното ръководство с мотив, че по случая се води следствие.

По тематиката работиха: Николай Минков, Милена Кирова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР