Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия.

...
Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия.
Коментари Харесай

Как да си направим прасенце на пещ

Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия. Прасенцата са обичани на доста хора поради вкусната хрускава кожичка и нежното месо.

Ако по изчистеното прасенце има косъмчета, те се отстраняват с пинсети или се опърлят. За да бъде прасенцето по-вкусно, то се посолява, а преди самото печене се подсушава доста добре. За да се получи хрупкава кожичка, би трябвало непрекъснато да се навлажнява прасенцето, до момента в който се пече.

Печеното прасенце се сервира цяло и се разрязва на масата. Първо се отрязват бутчетата, след това се нарязва тялото и се сервират части месо дружно с част от плънката, в случай че има такава.

За да стане прасенцето вкусно, смесете подправки по усет със сол и ги втрийте в кожата на прасенцето и навътре в тялото. Оставете го да престои четири часа на стайна температура и го избършете с забрадка.

Пригответе плънка по ваш усет. Прасенцето става доста вкусно, в случай че го напълните с лук и други зеленчуци. Плънката се натъпква добре навътре в прасенцето, само че не се прекалява с нея, защото размерът й се усилва по време на печенето, изключително в случай че в нея има и ориз.

Прасенцето се зашива, а благодарение на огромна игла и конец се пробождат и фиксират двете предни крачета, тъй че да са изпънати около главата.

Кожата на гърба на прасенцето се срязва на няколко места с тъничък нож, с цел да излиза мазнината през разрезите. Прасенцето се поставя в тава с коремчето надолу. Полива се с разтопено масло и в кожата му се втрива шепа сол. Ушите и опашката се обгръщат с фолио, с цел да не изгорят по време на печенето.

Прасенцето се пече във фурна, авансово загрята на 180 градуса. След половин час проверете дали мазнината е задоволително и в случай че се е изпарила, долейте малко затоплен на водна баня зехтин.

Поливайте прасенцето на всеки половин час. Прасенцето е готово, когато кожичката му стане хрупкава и златиста. Можете да сервирате прасенцето както топло, по този начин и студено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР