Печенето на пещ е най-добрият начин за изпичане на хляб

...
Печенето на пещ е най-добрият начин за изпичане на хляб
Коментари Харесай

Тънкости при печенето на пещ

Печенето на пещ е най-хубавият метод за изпичане на самун и пици, в пещта те получават неповторим мирис и усет и се изпичат доста добре.

За слагането на хлябовете и пиците в пещта се употребява специфична дървена лопата, с която те се мятат в нагорещената авансово пещ.

Пещта би трябвало да е добре почистена със специфична метличка от всички трохи, останали от предходно печене. Върху лопатата се наръсва малко брашно, с цел да не залепне тестото за нея.

Пещта се нагрява благодарение на дърва. За да разберете дали пещта към този момент се е нагряла задоволително, че да метнете в нея хляба или пицата, хвърлете в нея половин шепа брашно.

Ако то незабавно се зачерви, това значи, че температурата е задоволителна за изпичането на тестото. Ако хвърленото брашно изгори за секунди, това значи, че пещта е прекомерно нажежена и хлябът ще изгори доста бързо извън, без да се изпече от вътрешната страна. Тогава би трябвало да изчакате пещта да поизстине.

 Пица на пещ

А в случай че брашното въобще не се зачерви, това значи, че пещта е прекомерно студена.

След като метнете пицата или хляба в пещта, незабавно затворете малката врата. Хлябът с тегло към осемстотин грама се изпича за към час и половина. Пицата се изпича за няколко минути, тъй че би трябвало да внимавате да не я прегорите.

За да разберете, дали хлябът е подготвен, би трябвало да го извадите от пещта. Ако той е лек и при удар по долната кора се чува ням тон, това значи, че към този момент е подготвен.

Когато вадите хляба от пещта с лопатата, би трябвало да сте доста деликатни, с цел да не го счупите. След като го извадите от пещта, сложете го да изстива върху решетка, в противоположен случай долната му кора ще стане влажна.

Къпана пита се прави, като преди да сложите тестото да се пече в пещта, го залеете с малко вряла вода и го оформите още веднъж като пита. Като се позачерви питата в пещта, се изважда, полива се с вряла вода и още веднъж се поставя да се допече.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР