Пазарът на спортни стоки в България се размества. В началото

...
Пазарът на спортни стоки в България се размества. В началото
Коментари Харесай

Puma ще се предлага в България от ново дружество на Спорт депо

Пазарът на спортни артикули в България се размества. В началото той бе доминиран от гръцки представителства, само че към този момент географията се трансформира. Преди три години Сега отново гръцки вносител се изтегля и дистрибуцията на марка №3 на пазара Puma отива при българския Регистрираното от тях " Спорт партнерс " поема немския бранд от досегашния представител - гръцката The Sportswind, която дава отговор и за пазарите в Гърция и Кипър.

Пазарът на спортни артикули в България се размества. В началото той бе доминиран от гръцки представителства, само че към този момент географията се трансформира. Преди три години

Сега отново гръцки вносител се изтегля и дистрибуцията на марка №3 на пазара Puma отива при българския Регистрираното от тях " Спорт партнерс " поема немския бранд от досегашния представител - гръцката The Sportswind, която дава отговор и за пазарите в Гърция и Кипър.

" Спорт хранилище " е вторият по величина търговец на спортни артикули в страната с оборот от над 75 млн. лева за 2021 година Веригата е мултибранд, само че през годините е получила представителството на доста спортни марки, въпреки и с по-малки пазарни дялове. Като Speedo, Kettler, Lotto и така нататък Дистрибуцията на една марка в композиция с верига магазини очевидно е одобрявана от световните производители, тъй като съща е обстановката и с Nike и веригата " Спорт вижън ".

Реклама
Новият дистрибутор на Puma влиза с упоритост да съживи продажбите от наследените 5-6 млн. лева годишно, като ги удвои. Ще го реализира с повече обекти, в това число три лични монобранд магазина, и с повече маркетинг.
Местно изключение
" Обичайно дистрибуцията на огромни марки от света на спорта, изключително такива от Топ 3 (Nike, adidas, Puma), е за райони. Изключение е обособяване на дистрибуцията единствено за една страна и то единствено за огромни пазари като да вземем за пример Германия, Италия, Франция и други Това е по този начин, тъй като инвестицията в независими магазини на марките, маркетинг, екип, логистика и така нататък са доста огромни и от време на време е по-рентабилно, когато една компания покрива 2-3 пазара за реализиране на резултат от мащаба. Много рядко при световните спортни марки се вършат рокади с смяна на дистрибутор, изключително за по-малък пазар като нашия. Мога умерено да кажа, че " Спорт партнерс ", респективно " Спорт хранилище ", е първата напълно българска компания, която ще съставлява една от трите огромни спортни марки ", разяснява за " Капитал " Николай Цонов, създател на " Спорт партнърс ".

По думите му, с цел да получи формалното дистрибуторство, по време на договарянията с централата на Puma българският екип е показал " упорит проект и надълбоко знание на българския пазар ". " Успяхме да убедим мениджмънта на Puma, че имаме потенциал да увеличим силата на марката и да ѝ върнем блясъка, който се беше позагубил през последните години ", обобщава Николай Цонов.
Реклама На 60 места
Планът за развиване включва през 2023 година точките за доставка на артикули с марката Puma да доближат до съвсем 60 в цялата страна. Освен във физически магазини марката ще бъде разполагаем и в най-големите онлайн платформи. Освен това " Спорт партнерс " ще отвори и ръководи по един формален монобранд магазин на Puma в София и в Пловдив, както и един аутлет, оповестиха от компанията.

" Планираме да разтеглим партньорската ни мрежа в цялата страна. Стремим се да осигурим точки на продажба във всички огромните обитаеми места, само че за нас е значимо да установим дълготрайни връзки и с дребния бизнес. Във времето той е потвърдил, че познава клиентите си и изборът му на артикули е сигурен и безапелационен. Благодарение пък на сътрудниците с огромни мултибранд магазини марката ще се развива освен във физическите магазини, само че и в online пространството ", заключи за " Капитал " Николай Цонов.

Първият монобранд магазин на Puma към този момент е реалност - обектът отвори на 24 март в Paradise center. Вторият магазин ще отвори на 19 май в Mall Plovdiv. " Инвестицията за двата монобранда и аутлет магазини е за близо един милион лв.. Трите магазина ще обезпечат работа на над 30 души и се надяваме във времето да разширяваме както магазинната си мрежа, по този начин и екипа ", посочи за " Капитал " Николай Цонов.

Българското сдружение чака през първата година растеж на продажбите с към 50%. " Маркетинговият проект включва нараснала периодичност на връзка посредством местни обществени канали, интензивно наличие на събития, спонсорства и други. Предстои да бъде оповестено и името на български дипломат на марката, който ще бъде настоящ за Puma и в интернационален проект ", заяви Елена Миланова, бранд управител на Puma за България.
Източник: Спорт партнърс
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР