Пазарът на имоти в Гърция не в особено добра позиция

...
Пазарът на имоти в Гърция не в особено добра позиция
Коментари Харесай

Продавачи на жилища в Гърция искат от 25% до над 45% по-висока цени в сравнение с реалните пазарни

Пазарът на парцели в Гърция не в изключително добра позиция сега. Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 година Освен че растежът продължава, той е и по-значителен от миналогодишния, като през 2022 година той е бил от 11,9%, съгласно данни на централната банка на страната Bank of Greece.

Не стига това, ами и продавачите желаят прекомерно високи цени на парцелите си, които по никакъв метод не подхождат на действителността на пазарните цени сега.

Съществуват обилни разминавания сред упованията на продавачите и действителността, когато става въпрос за покупко-продажби с парцели в Атика - един от най-желаните за покупки на парцели региони в Гърция. Това сочат данните по отношение на продажбите през 2023 година, събрани от мрежата от офиси за недвижими парцели RE/MAX Hellas и показателя на цените Spitogatos (SPI) на онлайн мрежа за разгласи Spitogatos.gr.

Най-голямото противоречие се открива в южните покрайнини, където търсените цени са със приблизително с 25% по-високи спрямо действителните продажни цени, съпоставяне с тези от имотната RE/MAX.

Ако би трябвало да се конкретизира търсената цена в обявите е 3664 евро/кв.м, а подписаните покупко-продажби - за 2755 евро/кв.м. приблизително.

Несъответствието демонстрира инфлация на цените, която може да докара до промяна, изключително в случай че ползата към покупка от чужбина стартира да понижава.

Според източници от бранша на недвижими парцели, представени от в. Kathimerini, от 2022 година нататък е било явно, че е имало скок в упованията на продавачите в южните покрайнини, даже за парцели, които не оферират качествени характерности, оправдаващи желаните цени. Показателно е, че даже в случай че апартаментът за продажба не е покрай плажа, не е в непосредствена непосредственост до Елинико и се нуждае от съществени ремонтни действия, офертните цени са доста високи спрямо други елементи на Атика.

В град като Алимос да вземем за пример офертната цена към този момент доближава 4788 евро/кв.м, до момента в който по данни на RE/MAX новите здания в региона през 2023 година са се продавали за 4000 евро/кв.м. като по-старите парцели вървят за 2530 евро/кв.м. - 47% разлика. В Глифада разминаването е 12%, като желаната цена доближава 4811 евро/кв.м, а действителните продажби са 4230 евро/кв.м.

При продажбите на жилища, даже в актуалната среда на огромно търсене, нормално има марж за договаряне, който според от региона и обособения парцел може да бъде или нищожен, или да е 15%. Следователно отклоняване от 5-10% се смята за обикновено. Данните обаче демонстрират, че в южните покрайнини и други региони на Атика несъответствията са доста по-големи.

Друг образец е центъра на Пирея, където междинната офертна цена е 2 333 евро/кв.м, а продажните цени не надвишават 1 950 евро/кв.м. - т.е. с 16,4% по-ниска.

Големият растеж на офертните цени, който надминава 30% през последната година, е подхранван от насилственото изместване на задгранични вложители, посредством програмата " Златна виза ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР