Паят е национален десерт в САЩ, където цялата култура е

...
Паят е национален десерт в САЩ, където цялата култура е
Коментари Харесай

Три рецепти за американски пай, които ще ви харесат


Паят е народен десерт в Съединени американски щати, където цялата просвета е пропита от този апетитен десерт. Достатъчно доказателство са филми като “Туин Пийкс ” и прословутия черешов къс, който се явява в не един епизод, “Американски къс ”, който отдава респект на пая още със заглавието, “Суини Тод ”, в който Тим Бъртън основава специфична сцена, с цел да подчертава на десерта. Американците просто обичат пая, по тази причина и дефинират 23 януари като негов народен празник.

Всъщност пойовете надалеч не са американско създание и съществува още от античните египтяни. Първите пайове са били най-вече пайове с месо. През дванадесети век те се появяват и в Англия, на която се приписва изработката на първия черешов къс за кралица Елизабет I.

Така пайът се озовава в Америка с първите британски заселници. През годините паят се постанова и развива, с цел да се трансформира в най-традиционният американски десерт. А най-интересното е, че всеки щат си има своя лична рецепта за приготвянето му. Избрахме три от тях, които най-силно ни впечатлиха.
Джорджия: прасковен къс
 

Трудно е да се назове по-известен плод в щата Джорджия от прасковата. Тя е формалният държавен плод от 1995 година, а прякорът на щата „ Щатът на прасковите “ е напълно разбираем. Затова и националният им къс е прасковен.



Необходими артикули:

двойна кора за къс
3 кг пресни или замразени зрели праскови, обелени и нарязани
1/2 чаша захар
1 до 2 чаени лъжички лимонен сок
1/2 чаена лъжичка канела
1 щипка сол
4 супени лъжици царевично нишесте
1 огромно яйце
1 супена лъжица мляко
Начин на подготвяне
Разделете тестото на 2 кори. Разточете едната в огромен кръг. Поставете тестото във формата за къс. В огромна купа смесете обелените и нарязани праскови, захарта, лимоновия сок, канелата и солта, като разбъркате деликатно, с цел да се комбинират. Поръсете отмерено царевичното нишесте от горната страна и деликатно разбъркайте, с цел да се смеси.

Разпределете пълнежа върху кората. Разточете горната кора. Нарежете я на ленти и ги подредете върху плънката, тъй че да се получи съвършената решетка за типичен къс. Печете пая за към 1 час. Сервирайте пая топъл или охладен.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР