Паунът е една от най-красивите птици на планетата, наред с

...
Паунът е една от най-красивите птици на планетата, наред с
Коментари Харесай

Паун

Паунът е една от най-красивите птици на планетата, наред с розовото фламинго, папагал лори, папагал ара, амадините и от епохи се счита за знак за царственост и великолепие. Днес тя постоянно се среща в огромни имения и може да се види в зоопарковете по света. Паун може да се види и в дивата природа, само че поради красивите му пера той постоянно става обект на бракониерство.

История на Пауна

Паунът е публикуван в Непал, Пакистан, Бангладеш, Индия и Шри Ланка. Той се среща тук-там, ситуирани на до 2000 метра надморска височина. В природата Паунът живее в гористи местности, в джунгли, на обработваеми земи, наоколо до селища. Паун избира да живее наоколо до шубраци и речни крайбрежия.

Паун произлиза от Индия, където се е считал за знак на Слънцето поради луксозния кръг, който образуват украсяващите му пера. През Вавилон и Персия Паун попада на гръцкия остров Самос, където става свещена птица в светилището на богинята Хера.

Преди новата епоха в антична Гърция Паун е бил показван на хората против пари, а през II век преди новата епоха римляните стартират да го почитат като свещена птица на богинята Юнона. Паунът се е считал постоянно за знак на благосъстояние и власт. В Индия до през днешния ден Паун е почитана птица и даже е оповестена за национална птица на страната. Много индийски богове са изобразени, седнали върху Паун или в компанията на тази красива птица. Бог Кришна се изобразява с декорация от пера на Паун, и през днешния ден входовете към храмовете на Кришна са украсени с изображения или скулптури на тази птица. Когато Александър Македонски влезнал в Индия, той толкоз харесал красивите птици, че си взел двойка Пауни.

Паунът е питомен от индивида от епохи и се отглежда като домакински любим, който притегля погледите с хубостта си.

Характеристики на Пауна

 Мъжки паун

Дължината на тялото на Паун е към 125 сантиметра. Теглото му може да доближи до 4.5 кг. Опашката на Пауна е дълга към 50 сантиметра, кафява е на цвят и се състои от към 20 пера. Над тях обаче има към 200 луксозни пера, които покриват опашката и неправилно самите те се считат за опашка. Те са дълги към 160 сантиметра. Тези пера могат да се вдигнат нагоре, когато Паунът желае да покаже хубостта си пред противника по време на брачния интервал. Всяко от украсяващите пера на Паун приключва с кръг, който наподобява на око.

Главата, шията и гърдите на мъжкия Паун са покрити с пера в искрящо наследник цвят, гърбът му е затрупан със зелени пера, а долната част на тялото е съвсем черна. Женският Паун е в по-умерени цветове и няма украсяващи пера над опашката. Перата на Паун може да са обагрени в разнообразни цветове, съществуват разнообразни цветови разновидности. Белият Паун е една от най-старите форми на оцветяване. Белите Пауни не са албиноси, това оцветяване е обусловено от доминантен ген. Съществуват Пауни с черни плещи, а също по този начин и Пауни, които са пъстри. Пауни с оцветяване вид камея - сребристо кафеникави, съществуват в зоопаркове в Съединени американски щати. Срещат се жълтеникаво-зелени, пурпурни и прасковени оцветявания на перата на Паун.

С какво се храни Паунът

Паун е тревопасна птица, храни се с плодове, зърна, млади стръкове и кълнове. Често Паун се храни на селскостопански ниви. Фермерите не гонят Пауните от нивите си, тъй като тези птици чистят земята от дребни змии и от гризачи. Въпреки че се храни с растения, Паун на драго сърце похапва дребни земноводни, ларви и инсекти, когато има такава опция.

Размножаване на Пауна

Паун е полигамна птица - един мъжага постоянно живее с харем от 3 до 5 женски. Той доближава до полова зрялост, откакто навърши 2 години, само че по-често стартира да се развъжда едвам след третата си година. Любовният интервал на Паун е много нескончаем - той стартира през април и свършва през септември. Когато е в любовен интервал, мъжкият подвига опашката си и стартира безшумно да шумоли с перата си.

Ако се отглежда в зоопарк или като домакински любим, женският Паун може да снесе до три пъти в годината. Върху земята Паунът прави дупка, в която поставя малко трева. Яйцата се мътят най-вече от женската, мъжкият може да я сменя понякога. Малките Паунчета се излюпват, покрити с пух. Първите дни след излюпването двойката Пауни крие дребните си в шубраци и едвам след месец пиленцата стартират да излизат на открити сектори. След 28 дни от яйцата се излюпват дребните Паунчета. Мъжкарите наподобяват на женските, до момента в който не навършат година и половина. Красивите му цветни пера, които са по-дълги, се появяват към втората и даже към третата му година.

 Пауни

Любопитни обстоятелства за Пауна

Паунът може да живее до 20 години. Пауните, които през XIX век са докарани в Мексико, подивяват и техни наследници могат да се видят до през днешния ден. Интересното е, че тези Пауни са по-едри от елементарните и могат да се срещнат в Калифорния, Флорида и на Хаваите.

През II век островите към Италия се трансформирали в място за развъждане на Пауни. Стигнало се до там, че Пауните били повече от пъдпъдъците в Рим и цената им фрапантно паднала. Перата на Паун от епохи са представлявали обект на интерес, защото са се употребили за декорация на шлемове, шапки и аксесоари. Паунът се е считал за вкусно ядене и се е сервирал единствено в най-богатите домове. Традицията Пауни да се отглеждат за храна на богати чревоугодници траяла до XV век, когато били изместени от пуйките.

Паун е издръжлива птица и може да оцелее даже при снежни дни. По-голямата част от живота си Паун прекарва на земята.

В дивата природа Паунът спи на дърветата, а при положение на заплаха се крие в храстите. Силният зов на Пауна предизвестява жителите на джунглата за идването на хищници.

В дивата природа могат да се срещнат ята на Пауни, които наброяват до хиляда броя от тези красиви птици, само че поради бракониерите това се случва рядко. Въпреки че ловът на Паун е неразрешен в Индия, бракониерите непрекъснато убиват тези птици както поради месото им, по този начин и поради красивите им пера.

Паун мъчно може да се схваща с други домашни птици, тъй че не се предлага развъждането му дружно с фермерски кокошки, домашни пуйки, юрдечки, домашни гъски и други сходни птици. Съществува възможност Паун да се опита да нарани някоя от домашните птици, с цел да откри своята лидерска позиция.

Паунът е много нерешителен и при най-малката заплаха се пробва да се скрие в храстите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР