Паун ЦоневАко не й мине котка път, до месец изпадналата

...
Паун ЦоневАко не й мине котка път, до месец изпадналата
Коментари Харесай

Паун Цонев: Зазимяват държавата с кабинет на системните партии

Паун Цонев

Ако не й мине котка път, до месец изпадналата в хронична политическа рецесия страна ще се снабди с постоянен кабинет от систематични партии.

И по-конкретно – ГЕРБ/СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия с третия мандат на Стефан Янев. Засега тази комплицирана и на пръв взор невъзможна интервенция върви в Народно събрание на стадий опипване на почвата, повърхностно подхвърлени реплики, свенливи смешки сред депутатите и прочие подгряващи маньоври.

Реализацията на сходна акушерска интервенция, обаче, ще е надалеч по-сложна и рискова от раждането на Тройната коалиция през 2005 година

И в доста огромна степен ще зависи от президента Радев, който ще би трябвало да покаже качества на политически демиург. Така, както го направи преди 17 години президентът Георги Първанов.

 

Впрочем, историята сочи, че при сполучливите президенти служебните държавни управления са изключение!

Въпросният Първанов, да вземем за пример, изкара два сполучливи мандата без нито един длъжностен кабинет. Президентът Петър Стоянов, като цяло също с сполучлив и спокоен мандат (с изключение на злощастния избирателен ефирен скандал с Богомил Бонев, с който подари успеха на Първанов), назначи единствено едно служебно държавно управление. Което на процедура имаше всички белези на постоянно, защото огромна част от министрите си бяха от Съюз на демократичните сили и останаха и в идващия постоянен кабинет на Иван Костов.

Сега тежкият чоп се падна на Румен Радев. Дали е клевета, че от Дондуков 1 е пристигнала позивна към служебните министри да се готвят да ръководят до месец май, един Господ знае.

Но надалеч по-вероятно е на президента да му се наложи да тръгне по стъпките на Георги Първанов. Просто тъй като различен излаз няма.

 

Избори през януари ще бъдат цялостен парадокс, който ще делегитимира изцяло цялата политическа каста, която така и така забележителна част от обществото към този момент е я възприема по-скоро като клика.

 

Политическият водевил с безконечно и театрално отсрочване на безсмислени съвещания и обречени мандати, с цел да се избутат предварителните избори до пролетта, ще има същия унищожителен резултат. Изглежда жребият е хвърлен.

Предварителните проучвателни действия на терен демонстрират, че алените партийни линии, въпреки всичко, биха могли да се прекрачат и допирни точки могат да се потърсят.

 

Ако не другаде, най-малко в предишното. Българска социалистическа партия, да вземем за пример, е управлявала два пъти с Движение за права и свободи. Един път от малко малко сполучливо при Станишев 2005-2009, с впечатляващи стопански резултати. И втория път при проф. Любен Беров 1993-94, чието ръководство, се илюстрира най-добре с фамозната имитация на неговия вицепремиер Нейчо Неев пред публицистите: „ Егати, страната щом аз съм й вицепремиер! “

 

Но, така или другояче, тогава необятната червено-синя коалиция под патронажа на Доган прекара страната на Неев през остра политическо-икономическа драма. Тежки спорове сред ГЕРБ и Движение за права и свободи също са по-скоро изключение. Двете лидерски партии постоянно са работили добре на втори проект.

Успоредни линии съществуват и по оста ГЕРБ-БСП. Не е загадка, че един от основните депутати на Борисов Кирил Ананиев в предишното постоянно е гравитирал към Българска социалистическа партия, беше и в президенстката администрация на Първанов.

 

И ръководителят на Парламента Вежди Рашидов има дългогодишни правилни връзки с левицата и другарства с доста леви интелектуалци.

 

Дори и все по-налагащия се в първите редици Радо Чолаков преди време като правист консулт на Българска национална телевизия прелестно се разбираше с генералният шеф на малкия екран тогава Иван Гранитски – емблематичен кадър на алената партия. И то не за друго, а тъй като Чолаков е доста дипломиран правист и вършеше прелестна работа. Не е за занемаряване и събитието, че при няколко кабинета на ГЕРБ неслучайният Петър Кънев бе все ръководител на Икономическата комисия в НС…

В този ред на мисли, изниква и споменът от един исторически интервал, когато Борисов бе забранил в ГЕРБ да подлагат на критика по какъвто и да е мотив президента Георги Първанов, който по това време беше неофициалният водач на Българска социалистическа партия, на който алените фрагменти викаха „ шефе “, до момента в който Станишев беше формалният.

 

Така, че в историческа ретроспекция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ не е имало единствено Пунически войни. Двете другояче антагонистични партии са минали и през времена на спокойно взаимно битие. И този факт в този момент може да бъде издокаран от праха…

Ако раждането протече обикновено, ясно е, че тази коалиция ще е неофициална, в оптималната степен завоалирана, строго програмна, с специалисти за министри и прочие

 

В противоположен случай ГЕРБ И Българска социалистическа партия ще понесат тотал вреда.

Между другото, с революционните си нападения към съветското посолство и Газпром единствено за 6 месеца Промяната и Демократична България нанесоха на русофилската Българска социалистическа партия повече вреди, в сравнение с ГЕРБ за 12 година На последните предварителни избори това стана очевадно.

 

Не толкоз машините, а Политическа партия и Демократична България разгониха оредяващите червени гласоподаватели. Които така и така по биологични аргументи им е все по-трудно да стигат до изборните урни.

Разбира се, теорията за сходно екстравагантно ръководство на систематичните партии е едно, а практиката напълно друго.

 

Лесно е да се планува, че в случай че, въпреки всичко, бъде образувано, работата му ще протече в изискванията на перманентна жълтопаветна гражданска война, под грохота на вувузели и влудяващи маршове на умните и красивите от Народно събрание до Министерски съвет и назад.

 

Министрите мъчно ще се добират до Българска национална телевизия и отново ще опознаят задните входове на институциите. За това ще се погрижат Политическа партия и Демократична България, дума да не става. В петък евроатлантическият водач Христо Иванов им го сподели в прав текст в „ Панорама “: „ Не си го и помисляйте! “

За негово огромно отчаяние, към този момент го мислят и обмислят. Но дали и по какъв начин ще го осъществят, скоро ще научим.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР