Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф,

...
Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф,
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф

Патриарх Неофит ще бъде заровен зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм " Св. Неделя ". Това заяви пред публицисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, откакто се поклони пред тленните остатъци на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", съобщи Българска национална телевизия.

 

" Вече телом не е измежду нас, само че той като Ангел на Светата черква и съблюдавайки нашето православно обучение знаем, че Бог е Бог на живи, а не на мъртви. Така че, се надяваме да има дръзновението да се показа пред престола на Всевишния и да бъде ходатай от Царството Божие към нас. Започна поклонението пред тялото му в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Вселенският патриарх ще оглави боголужбата и опелото на следващия ден, след което ще има литийно шествие до храм " Света Неделя ". Там ще бъде заровен патриархът, от южната страна, зад гроба на Екзарх Йосиф ", изясни митрополит Йоан.

 

Все още няма публично удостоверение дали духовници от Русия ще участват на опелото на партиарх Неофит. Българската православна черква е изпратила съобщение до Руската черква за кончината на Негово Светейшество, заяви Варненският и Великопреславски митрополит пред NOVA. 

 

„ Ние сме изпратили писма до всички. Светият синод реши по този начин и ние сме се съобразили с това решение. Така е редно. Все отново гибелта на Негово Светейшество визира вселенското православие. Официалните представители - руски и румънски духовници у нас, ще бъдат на опелото. Към момента нямаме удостоверение дали някой различен митрополит ще пристигна ”, посочи той.  

 

И добави: " В момента още сме в развой на уточняване на формалните представители на поместните църкви. Със сигурност Вселенският патриарх Вартоломей ще дойде утре. Ще има представители на Македонската църка, на Албанската черква, на Сръбската черква ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР