Пътната безопасност и подобряване на състоянието на пътищата е основен

...
Пътната безопасност и подобряване на състоянието на пътищата е основен
Коментари Харесай

МРРБ възстановява поддържането на пътищата

Пътната сигурност и възстановяване на положението на пътищата е главен приоритет за Министерството на районното развиване и благоустройството.

В това увери служебният отраслов министър Виолета Коритарова на среща с представители на управлението на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП). В нея участваха заместник-министърът на районното развиване Юра Йорданова-Витанова, началникът на кабинета Кирил Габеров, инж. Стоян Николов от УС на АПИ и специалисти.

Коритарова заяви, че е възобновена работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища, откакто способените органи са отхвърлили претекстовете за стопирането им. Състоянието на пътищата от ден дневно се утежнява поради неналичието на настоящо поддържане и не можем да губим повече време, регистрира министърът.

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че заради неналичието на средства и контракти през последните години има съдбовни пропуски в поддържането на пътната инфраструктура. И даде образец с неприятното положение на някои пътища в Софийска област поради стартирани, само че изоставени поправки. В отговор инж. Стоян Николов осведоми, че следва подписване на контракти с определените реализатори за областите, за които няма тъжби. Предстои подобен да бъде подписан за Софийска област.

Министър Коритарова разяснява, че за положителното положение на пътищата значение имат и условията към тях. Според нея за задачата държавната администрация и неправителствения бранш би трябвало да работят дружно за отбрана на публичния интерес.

На срещата стана ясно, че следва актуализиране на състава и прецизиране на разпоредбите за работа на работната група за актуализация на Наредба № 2 за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Основната ѝ задача ще бъде да се преценяват най-спешните промени, които би трябвало да бъдат направени в нормативния акт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР