Патладжанът е кралят на лятното и зимното меню. Лято, защото

...
Патладжанът е кралят на лятното и зимното меню. Лято, защото
Коментари Харесай

Кралицата на рецептите това лято: Маринован патладжан с чесънче и орехчета

Патладжанът е кралят на лятното и зимното меню. Лято, тъй като от зеленчука се подготвя елементарно и е лека за храна за горещото време на открито. А зимата, тъй като бурканите с патладжаните изчезват първи от килера.
Затова ви предлагаме отличен вид от патладжан за подготовка за зимната годишна продукция. Пикантно, ще се хареса на феновете на тези комбинации. Орехите ще прибавят специфичен усет към лакомството.
Оцет за марината, предлагаме да приемате в централизация от 9%. Ако употребявате нормалните 6%, увеличете дозата с 1,5 пъти.

Съставки:
патладжан 1,5 кг
орехи
чесън 10 скилидки
люти чушки 1 брой

Слънчогледово масло 150 мл
магданоз 1 пакет
оцет 3 супени лъжици
сол 3 супени лъжици
Подготовка

Нарежете патладжаните на филийки или кръгчета с дебелина 3–4 mm.
Добавете сол 1 супена лъжица, оставете за час. Изплакнете под течаща вода, изстискайте леко, след което изпържете в добре загрят тиган с прибавяне на 2 с.л. л. масло.
Подправки, чесън, пикантен червен пипер и орехчета. Добавете оцета, останалото олио и солта. Разбъркайте.
Наредете патладжаната и прибавете марината в стерилизирани буркани. Когато напълнете бурканите, ги покрийте с капаците, поставете в съд с вода и стерилизирайте: 15 минути за половин литрови и 20 минути за литровите.

Защо патладжаните са толкоз потребни
Само 100 грама от този превъзходен зарзават съдържат над 80 потребни хранителни субстанции. Макар и в ниски концентрации, те компенсират с голямо многообразие. В тези 100 грама, по отношение на Ориентировъчния дневен банкет (ОДП) на Световната здравна организация се намират: фибри – 11% от ОДП; манган – 10%; молибден – 5%; калий – 5%; фолиати – 5%; витамин К – 3%; триптофан – 3%; витамин С – 3%; магнезий – 3%; мед – 4%; калории – 1%;
Като добавка към богата палитра от витамини и минерали, патладжанът съдържа и значими фитонутриенти, които имат потвърдени антиоксидантни свойства. Част от тях са фенолни съединения, като кафеева и хлорогенна киселини, а друга част са флавоноиди – най-вече насунин.

Именно насунинът е обект на най-задълбочени проучвания. Той е антоцианен фитонутриент и се намира най-много в обвивката му, а в по-малки концентрации – в подлежащия тъканен пласт. Като деен антиоксидант, той защищава клетъчните мембрани от голям брой увреждания. В лабораторни проучвания, е посочил мощно изразена дарба за отбрана на клетъчните стени на мозъчната тъкан, които имат разнородни функционалности, свързани с контролираното приемане и обособяване на субстанции – хранителни и сигнални.
Освен за мозъка, насунинът е потребен и за кръвоносната система. Той потвърдено намалява кръвния холестерол и неговите плаки в основни места като аортата. Освен това работи релаксиращо на стените на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообращението посредством осезаемо намаляване на кръвното налягане.
Насунинът има още функционалности в регулирането на стоманения метаболизъм в тялото, нормализиране на имунната функционалност при алергични реакции и синтеза на колаген.
Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР