Пастата е продукт, типичен най-вече за Италия. Там почти всичко

...
Пастата е продукт, типичен най-вече за Италия. Там почти всичко
Коментари Харесай

Най-добрите пасти и сосове за тях

Пастата е артикул, характерен най-много за Италия. Там съвсем всичко е направено от тесто. Думата „ Paste ” значи макаронени произведения. Но любовта към пастата от дълго време е превзела целия свят.

Основата за положителната паста е качественото брашно. Италианската паста се подготвя от брашно от твърда пшеница. Тя, несъмнено, върви добре с разнообразни сосове. Често сосът към тестените произведения се подготвя на доматена основа.

Една от най-известните пасти е Болонезе:

Паста Болонезе

 Най-добрите пасти и сосове за тях

Необходими артикули: 1 консерва белени домати, 250-300 г кайма, 1 глава лук, 2 белени моркова, 1 скилидка чесън, вегета по избор, спагети (или различен тип паста)

Начин на подготвяне: Каймата се запържва до зачервяване. Добавят се нарязаните на ситно лук и моркови. Отгоре се посоляват с вегета и се разбъркват. Запържват се добре и се прибавят доматите. Ако са прекомерно кисели, се прибавя към 1–2 с.л. сол и малко захар.

Пастата се подготвя по този начин: Една тенджера с вода, малко сол и олио се поставя на котлона. Когато заври водата, се изсипва пастата и се вари към 8 минути. Много внимавайте да не се развари. Пастата се сервира отцедена, щедро залята със соса и поръсена с кашкавал и магданоз.

Друга необятно известна паста е Карбонара.

Паста Карбонара

 Най-добрите пасти и сосове за тях

Необходими артикули: пакет спагети или други макаронени произведения, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 150 г бекон, 2-3 с.л. вино, 2-3 яйца, 10 мл готварска сметана, сол, черен пипер, пармезан

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният лук, чесънът и беконът се запържват в малко сгорещена лой. Доливат се 2-3 с.л. бяло вино и се овкусява със сол, черен пипер. Сметаната с яйцата се разрушават и при непрестанно разтрошаване с тел се доливат в тигана. Бърка се, до момента в който сосът се сгъсти. Към по този начин приготвения сос Карбонара се прибавят авансово сварените спагети и настърганият пармезан.

При запържването могат да се прибавят и гъби.

И една по-нестандартна рецепта за паста с нетрадиционен, само че извънредно апетитен сос:

Паста с доматен сос и миди

Необходими артикули: 200 г паста (cappelletti), 200 г замразени миди, 3-4 части домати, 1 филиз босилек, 3 с.л. босилек, сол, захар, черен пипер, индийско орехче, средиземноморски билки

 Най-добрите пасти и сосове за тях

Начин на подготвяне: Макаронените произведения се слагат във вода. Когато заври, се подправя с 0.5 ч.л. сол на литър вода. Може да се добави и добавка от сушени билки - босилек, риган, джоджен, чубрица и други Тестените произведения се варят колкото е посочено на опаковката. След това се отцеждат в гевгир.

Сос: Доматите се попарват с вряла вода. Кожата им се отстранява, а семената се отстраняват. Нарязват се колкото може по-на ситно - като пюре. В тиган се затопля зехтин. Добавят се доматеното пюре, сол и черен пипер. Добавя се и щипка настъргано индийско орехче.

Следва и прибавянето на малко захар, в случай че желаете да се получи сладко-кисел сос – 1.5-2 ч.л. Накрая се поставя ситно нарязаният магданоз и подправки по желание, слага се похлупак и се оставя да къкри на доста слаб огън за към 15 минути. Разбира се, би трябвало да се разбърква понякога. Ако се постанова, се прибавя и в допълнение количество течност.

Около 10 минути преди да снемете соса, прибавете замразените миди. Разбърква се и се оставя да къкри. Добре е мидите да търпят топлинна обработка най-малко 10-12 мин. Сервира се, като капелетите биват полети със соса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР