Пащърнакът /Pastinaca sativa/ представлява кореноплоден зеленчук, който изглежда като светъл

...
Пащърнакът /Pastinaca sativa/ представлява кореноплоден зеленчук, който изглежда като светъл
Коментари Харесай

Пащърнак

Пащърнакът /Pastinaca sativa/ съставлява кореноплоден зарзават, който наподобява като ярък морков и е в действителност родственик на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произлиза от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този тип зарзават е пренесен в Съединени американски щати от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става известен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя усет, сходен на този на целината и прелестен мирис и е постоянно употребен в нискокалорични предписания.

Този жилест кореноплоден зарзават пораства най-добре в райони с студен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.

Пащърнакът може да се откри целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.

Вижте повече за развъждането на пащърнак.

Състав на пащърнак

Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 мг холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Пащърнакът е доста богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е. В корена на пащърнака са открити обилни количества витамин В3. Захарното наличие на пащърнака е доста по-високо от това на другите кореноплодни зеленчуци - алено цвекло, ряпа, моркови, алабаш и резене.

 Готвене на Пащърнак

Избор и предпазване на пащърнак

Пащърнакът се среща в месеците сред септември и март, което го трансформира в идеалния зимен зарзават. Търсете дребни или междинни корени, тъй като по-големите са прекомерно влакнести. Избирайте корав пащърнак, и избягвайте подобен със следи от кафяви петна и нетипични бръчки. В ледник се съхранява непран и завит в книжен плик. Подобно на картофите, може да се съхранява на мрачно и изсъхнало място, до което не доближава директна слънчева светлина.

Пащърнак в кулинарията

Младият и малък пащърнак не се нуждае от белене, просто хубаво би трябвало да се изтрие. По-старият пащърнак би трябвало да се обели и по-късно нареже. Ако централното стебло на пащърнака е доста твърдо, би трябвало да се в профил.

В кулинарията зеленчукът се употребява в прясно положение или надробен на прахуляк и подложен в ледник. С него се ароматизират редица ястия с или без месо. Той е главен зарзават при гозби, приготвени с месо и картофи. Лисата му служат за фалшификация и декорация на някои салати.

Пащърнакът може да се подготвя с изключение на задушен и на пюре от пащърнак, също и да се изпече с други кореноплодни зеленчуци или да се нареже фино и да се подготви като зеленчуков чипс. Голямо приложение намира в разнообразни супи, яхнии, салати и гювечи. Вкусът на пащърнака припомня на различен зарзават - артишока.

Преди приготвянето му, той би трябвало да се измие, кората му да се обели и почисти, сходно на морков. Ако се задушава, тогава кората му сама ще падне след готвенето. В случай, че се подготвя на пюре, кората му би трябвало да се остави непокътната.

Пащърнакът се съчетава доста добре с чесън, лук, магданоз и мащерка. Трябва да се сложи в ястието преди варенето. Той не провокира рискови странични резултати, заради което количеството му зависи от усета на всеки човек. Пащърнакът се употребява и в приготвянето на пюрета за бебета - още едно доказателство за безспорните му качества. В чужбина пащърнакът се употребява за ароматизиране на някои типове вино. Може да се включи и в редица потребни зеленчукови сокове.

 Пащърнак в кулинарията

Коренът на растението се стрива и се употребява като фалшификация, която може да овкуси както зеленчукови, по този начин и месни ястия. Пащърнакът си отива с всички типове меса.

Отличен вид е да си сварите пащърнакът, като той ще има леко блудкав усет. Може да се прибавя даже към някои типове виновност, сладкиши или към брашното ви за печене. Всичко зависи значително от това дали обичате да експериментирате в кухнята и да пробвате разнообразни нови изкушения. Ако желаете, можете да го консумирате и като свеж сок.

Корените и листата на пащърнака могат да се ядат пресни, сушени, варени и задушени. Важно е да знаете, че пащърнакът става черен при рязане, а точно сходно на картофите. За да се предотврати това, нарязаните части се потапят в хладка вода.

Традиционно коледно ядене е пърженият пащърнак в страните Канада и Съединени американски щати, до момента в който в Ирландия се създава даже бира от корените му. Времето за готвене зависи от това на какви слайсове сте го нарязали. По-дебелите би трябвало да се готвят 20-на минути, а по-тънките - 10-на минути. Ако желаете да подобрите вкусовите качества на кореноплодното, тогава просто го овкусете с оцет, горчица, зехтин или пък прясно изстискан лимонен сок.

Водещите диетолози прибавят, че пащърнакът е отлична опция на картофите и даже има по-добри хранителни качества. Можете да го комбинирате съвършено с червен лук, пушена риба или пък каперси, които ще оказват помощ на пащърнака да разкрие своите вкусовите си качества.

Рецепти с пащърнак

Задължително първоначално измийте добре кореноплодното и срежете горната му част. След това го обелете и махнете по-тъмната му вътрешност. Нарежете го на части и го сварете за 7-10 минути в авансово подсолена вода, сервирайки го с масло.

Най-добре е да го готвите на пара, тъй като по този начин резервира оптимално потребните си свойства. Можете да го нарежете на тънки слайсове и да го поставите на решетка, която е поставена върху вряща вода за 10-12 минути или използвайте специфичните уреди за готвене на пара, в случай че имате подобен. Накрая подправете със сол и черен пипер.

 Пюре от пащърнак

Пюре от пащър

Пасирайте сварените части в блендер и прибавете 10 грама масло на 100 г пащърнак. Накрая прибавете към пюрето мляко, сол и пипер на усет.

Пържен пащърнак

Още един апетитен и интерсен метод да приготвите кореноплодното е като го изпържете. В този случай е най-добре да изберете младите корени. Първо ги нарежете на тънки слайсове и ги пържете в авансово загрято растително масло, до момента в който не станат златистокафяви. Ако имате остарял пащърнак, тогава наложително го бланширайте преди този момент за 2-3 минути, а по-късно се запържва и се пече във фурната за 15-20 минути.

 Чипс от пащърнак

Чипс от пащърнак

Едва ли има човек, който да не обича чипс, само че надалеч не всеки е опитвал подобен от пащърнак. Той се прави доста лесни и даже сами можете да си го приготвите. За задачата го нарежете на доста тънки слайсове. Можете да употребявате белачка и след това го подсушете добре с кухненска ролка. Пържете пащърнака в авансово загрят тиган за към 2 минути, до момента в който не придобие златист цвят. Готовият чипс наложително се поставя на кухненска ролка, с цел да се попие цялата непотребна лой, а по-късно се поръсва със сол, пипер и каквито подправки желаете.

Пащърнакът в козметологията

Той има подхранващи и избелващи свойства, предотвратява образуването на бръчки. Етеричното масло на този зарзават се употребява в следните случаи:

1. Възпалителни процеси;

2. За битка с целулита;

3. При проблематична кожа и акне;

4. Изглаждане на бръчките;

5. Укрепване на косата и нокътната плочка.

Всички елементи на пащърнака се употребяват и за лекуване на косопад. За задачата сокът от него се втрива в корените за подсилване на фоликулите. Най-добре е тази процедура да се прави в банята, когато порите към този момент са отворени.

Ползи от пащърнак

Бледият на цвят зарзават, който не е напълно прелъстителен на външен тип крие обилни изгоди за здравето. Консумацията му е значима за нервната система заради високите количества витамин В3. Съдържа доста потребни субстанции и има значими хранителни свойства за безусловно всички кръвни групи.

Пащърнакът има противоревматично и противоотровно деяние, работи като натурален диуретик. Възбужда апетита, а заради високото му наличие на фибри работи регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и оказва помощ при запек.

Използва се при лекуване на камъни в бъбреците. Помага при глисти и болки в кръста. Съдържа дейното вещество пастинацин, което работи спазмолитични и съдоразширяващо.

Заради своите скъпи съставки пащърнакът е доста положително средство при профилактика на сърдечно-съдови болести, намалява кръвното налягане и подтиква действието на защитните сили на организма.

Използва се сполучливо се при сърдечни неврози, колики, стенокардии и други заболявания. В националната медицина пащърнакът се причислява към храните, които работят като естествени афродизиаци.

Пащърнакът е доста нискокалоричен артикул, което го прави доста подобаващ при спазването на диети.

Кореноплодното е богат източник на въглехидрати, каротин, етерични масла и витамин С. Също по този начин съдържа не по-малко значимите за всеки организъм витамини В1, В2, РР и минерални соли. Интересен факт е това, че пащърнакът се намира на едно от първите места във връзка с наличието си на елементарно смилаеми въглехидрати измежду кореноплодните култури.

Има свойството на понижава равнището на течност в организма. Наситен и с редица значими макро- и микроелементи, които могат да се сравнят с тези в спанака, само че в доста по-голямо количество.

 Кремсупа от пащърнак

Потенциални вреди от консумация на пащърнак

Не бива да се употребява пащърнак, в случай че имате самостоятелна нетърпимост, а също по този начин е противопоказан за дребните деца. Не е добре да се приема при положение на фотодерматоза, а точно при мощно сензитивна кожа, която елементарно се възпалява под действието на слънчевите лъчи. Това се предизвиква от по този начин наречените фурокумарини в състава на пащърнака, които спомагат за увеличението на чувствителността на кожата към светлина.

Интересен факт, който малко хора знаят е това, че листата на това кореноплодно отделят характерни субстанции и по-точно етерични масла, които имат способността да провокират леко изгаряне на кожата. Именно по тази причина е значимо да се употребяват ръкавици при контакт с пащърнака в доста горещите дни и по-точно с листата му.

Народна медицина с пащърнак

Според нашата национална медицина пащърнак се ползва при болести на отделителната система - основно камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се и против стенокардия и сърдечна невроза.

Приема се основно под формата на извлек. За задачата две чаени лъжички стрити корени от пащърнак се попарват с две чаши вряла вода, престояват половин час, след което сместа се прецежда и се изпива едновременно. Това е доза, която се приема три пъти на ден преди хранене, а лечебния курс трае 20 дни.

Вижте още нашите оферти за предписания с пащърнак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР