Пащърнакът е от същото семейство, от което произхождат не само

...
Пащърнакът е от същото семейство, от което произхождат не само
Коментари Харесай

Подобрете храносмилането си с невероятния пащърнак!

Пащърнакът е от същото семейство, от което произлизат освен морковите, само че и целината, магданозът и копърът. Роднинските им връзки могат да бъдат разпознати по листата и цветовете им.

Зеленчукът е всеобщо публикуван в Средиземноморието от хиляди години. Сведенията за него обаче се препокриват с тези за морковите, които по това време са разноцветни – от лилави до бели. Днес те са ясно различими. Морковите са оранжеви, а пащърнакът е бял до светложълт.

Пащърнакът е по-твърд и жилав от моркова, само че след термична обработка омеква съвсем до структурата на сварен картоф. Ако се остави да се развие, пащърнакът се извисява метри над морковите, а красивите му жълти листа стават тъкмо копие на тези на целината и копъра.

 Зеленчук Пащърнак

Пащърнакът се употребява необятно в кулинарните среди. Днес най-често влиза в състава на разнообразни супи, салати и гарнитури към разнообразни ястия със задушено месо и риба, гъби, картофи и други Препоръчително е в яхнии да се комбинира с картофи, гъби, моркови и зеле, защото захарното му наличие е доста по-високо от това на останалите кореноплодни зеленчуци - моркови, алено цвекло, ряпа и др.

Докато на тип прилича моркова, то на усет пащърнакът се приближава най-вече до целината. Той е лек и лют.

Освен поради прелестните си вкусови качества, пащърнакът е целесъобразен за консумация поради своите съсредоточени равнища на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В. Той съдържа още дейното вещество пастинацин.

То има съдоразширяващ и спазмолитичен резултат. Поради това зеленчукът се предлага на хора със стенокардия и високо кръвно налягане.

 Зеленчукова чорба с пащърнак

Консумацията на пащърнак усъвършенства храносмилането, като в същото време усъвършенства апетита. Влияе ползотворно на работата на бъбреците.

Екстракт от пащърнак се употребява за изработка на лекарство за външно приложение при витилиго. Смята се още, че пащърнакът е натурален афродизиак, сходно на целината и джинджифила.

Когато купувате пащърнак, избирайте твърди корени, без изгнили петна. По-малките са подобаващи за супи, до момента в който по-едрите – за салати, пюрета и печене. В редица предписания картофите могат да се заменят с пащърнак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР