Първото състезание от Автономната състезателна лига на Абу Даби (A2RL)

...
Първото състезание от Автономната състезателна лига на Абу Даби (A2RL)
Коментари Харесай

Първо състезание на автомобили, управлявани от изкуствен интелект в Абу Даби

Първото съревнование от Автономната спортна лига на Абу Даби (A2RL) се организира на пистата Yas Marina Abu Dhabi Grand Prix Formula 1 през миналия уикенд. Състезателната поредност с изкуствен интелект, наречена A2RL, направи своя дълго чакан дебют с осем едноместни автомобила SF19, ръководени от роботи Dallara. Безпилотните коли демонстрираха и премериха сили между тях. Отделно колите с изкуствен интелект се състезаваха и с болид, ръководен от водача от Ф1 Данийл Квят. Оспорваната борба сред робот и човек завърши с разлика от 10.38 секунди в интерес на човечеството.

Няколкото случая по време на четвъртата обиколка от общо осем планувани разгорещиха пристрастеностите на фенове и коментатори. Водещата в конкуренцията ИИ-кола Polimove блокира гумите и се завъртя. Следващият я компактно автомобил Unimore съумя да избегне удара и спря, откакто подмина мястото на случая. Останалите роботизирани състезатели също се застопориха заради комплициране в заложените им параметри за сигурност в условия на „ жълт байрак ”.

Това даде съображение на скептиците да ликуват и да скандират, че изкуственият разсъдък няма да има преимущество пред човешкия разум. Чуха се и мнения от другия полюс. „ Гледайте надпреварата след година или година и половина. Не съм сигурен, че ще бъде същото “, съобщи доктор Джовани Пау, механически шеф в Изследователския център за самостоятелна роботика в Абу Даби.

" Когато се сблъскаха двете безпилотни коли, другите се пообъркаха, въпреки всичко са роботи. Но това явно доста бързо ще се промени, за жал или пък не ", разяснява Мария Мисалева, която даде на екипът ни видеото и фотосите от мястото на събитието в Абу Даби.

10 000 фенове бяха на пистата Яс Марина, с цел да следят надпреварата. 600 000 фенове на бързите скорости следяха събитията онлайн. Те станаха очевидци и на още един величествен дебют на летящо такси, което ще взема дистанцията сред Абу Даби и Дубай за 30 минути.

 

Източник Факти

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР