Първото българско лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база

...
Първото българско лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база
Коментари Харесай

Хеликоптерно летище за обучение и база за спешна помощ по въздух са открити в Долна Митрополия

Първото българско лицензирано хеликоптерно летище за образование и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздух беше намерено в петък, заяви Българска телеграфна агенция.

Новината идва, откакто по-рано през септември транспортният министър Георги Гвоздейков заяви, че първият медицински хеликоптер ще влезе в употреба в средата на януари.

Летището и базата се намират във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия . На откриването участва и военният министър Тодор Тагарев.

Летището ще се употребява за образование на курсанти за потребностите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи.

В България беше основан с подготвени към 50 медици, като с изключение на в Долна Митрополия бази ще има и в София, Пловдив, Варна и Ямбол.

България прави дейни опити да се снабди с хеликоптери за незабавна здравна помощ най-малко от 2020 година След като се смениха няколко държавни управления, София съумя да купи шест летателни машини от италианската компания " Леонардо ".

Първата се чака да дойде през декември и да може да се употребява през януари, а сстаналите хеликоптери ще бъдат доставени през 2025 и 2026 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР