Първото автомобилно изложение в Америка се състои на Медисън Скуеър

...
Първото автомобилно изложение в Америка се състои на Медисън Скуеър
Коментари Харесай

Хронология на електрическите превозни средства от... 19-ти век

Първото автомобилно ревю в Америка се състои на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк на 3 ноември 1900 година Спонсорирано от новосъздадения Автомобилен клуб на Америка, на събитието има проява на три състезаващи се автомобилни технологии: мотор с вътрешно горене, парни мотори и електричество.

От 160-те автомобила, изложени на първото автомобилно ревю през 1900 година, една трета от тях са електрически. Само в случай че се замислим за обстоятелството, че през 2023 година, когато електрическите коли и камионите са завладявали единствено 7,6% от общите продажби на транспортни средства в Америка, може да си създадем извода, че напредъкът не е доста сериозен.

Електрическите транспортни средства са едни от най-ранните коли, изобретявани в миналото, и са имали ясни преимущества пред своите съперници, задвижвани с газ и пара.

Проследяваме хронология на стадии от 19-ти век в развиването на електрическите транспортни средства, която е събрана от history.com

1832: Робърт Андерсън изобретява първата " електрическа карета "

Не се знае доста за шотландския откривател Робърт Андерсън, с изключение на фактyt, че той е първият човек, построил " карета без коне ", задвижвана от електрически мотор. Батериите са били много примитивни през 1830-те, тъй че електрическата карета на Андерсън не е могла да пътува доста бързо или доста надалеч. 

Според Кевин А. Уилсън, създател на The Electric Vehicle Revolution: The Past, Present and Future of EVs изобретението на Андерсън се квалифицира като транспортно средство, макар че може да се спори, че не се квалифицира като кола, споделя Уилсън. " Това е електрическо транспортно средство, способно да се движи напред, тъй че това е значимо. "

1859: Гастон Планте прави първата акумулаторна батерия

Френският химик Гастон Планте измисля оловно-киселинна батерия, която може да се зарежда безкрайно дълго време. Планте показва своята оловно-киселинна технология за Френската академия на науките през 1860 година Батерията освен доставя по-мощен заряд от предходните акумулатори, само че потокът от електрони може да бъде извърнат, с цел да презареди батерията от външен електрически източник. Дори през днешния ден общоприетата 12V автомобилна батерия в транспортни средства, задвижвани с газ, е оловно-киселинна батерия. 
 Снимка 661883
Източник:

илюстративни изображения

1881: Camille Faure изобретява по-лека, по-дълготрайна батерия

Акумулаторната батерия на Планте е технология, изменяща играта, само че неговите истински оловно-киселинни акумулатори са прекомерно огромни и тежки за по-ранните коли. Истинският пробив за електрическите транспортни средства беше доста по-лека и по-малка версия на оловно-киселинна батерия, изобретена от Камий Форе, различен френски химик. Неговото гениално изобретение е да покрие оловните плочи на батерията си със сулфати, което доста усъвършенства успеваемостта им. Батериите на Форе са били задоволително дребни и задоволително мощни, с цел да могат да се инсталират няколко в електрическа  количка, без да натежават. Уилсън отбелязва, че френският патент на Форе е подаден съвсем по едно и също време с сходно откритие на американския откривател Чарлз Буш - доказателство, че хората по света нетърпеливо преследват нововъведенията в електричеството и моторизацията.

1883: Първи електромобил?

Изобретяването на първия автомобил нормално се приписва на Карл Бенц, който подава патент за своята триколесна, задвижвана с бензин моторна кола през 1886 година Но Уилсън твърди, че електрическо транспортно средство, от френски производител на файтони, може да е било с три години по-рано от това на Бенц.

Шарл Жанто е прочут като парижки производител на каляски и бизнес сътрудник на Камий Форе. Още през 1881 година Jeantaud стартира да опитва с леките оловно-киселинни акумулатори на Faure за зареждане на направени по поръчка бъгита.

Според сведения Жанто основава и продава своите електрически " бъгита " още през 1883 година, три години преди първата кола Бенц да излезе по улиците на Германия. Изобретението на Jeantaud може да е било подценено, тъй като първите всеобщо създадени транспортни средства с марката Jeantaud (Жанто) се появяват едвам през 1893 година
 Снимка 661882
Източник:

илюстративни изображения

1893: Първата електрическа кола, показана в Америка

Световният панаир в Чикаго през 1893 година се организира след Световното ревю в Париж през 1889 година, където тълпи се стичат на изложения на някои от първите моторизирани транспортни средства в света. Но точно на събитието в Чикаго през 1893 година, известно като Световната колумбийска галерия, американците за пръв път видяха бъдещето на превоза. И един автомобил от тях беше електрически.

Уилям Морисън е шотландски преселник, който се открива в Де Мойн, Айова, през 1880 година Той е химик по обучение и се увлича по електричеството и батериите. Морисън самичък създаде своя лична батерия. През 1887 година той употребява батерията, с цел да построи първия си първообраз на автомобил, карета, издигната от Des Moines Buggy Company с електрически мотор, който задвижва единствено едно колело.

Морисън показва обновена версия на своето електрическо бъги на панаира през 1893 година
 Снимка 661881
Източник:

илюстративни изображения

1894: Първият електромобил с регенеративно прекъсване

Луи Антоан Кригер е съвременник на Шарл Жанто във Франция. Подобно на Жанто, той се пробва да откри пазар за моторни файтони без коне в Париж, изключително за таксита.

Кригере електроинженер (нова специалност по това време) и строи собствен личен мотор за непрекъснат ток, който е инсталиран на предната ос на каретата и задвижва двете предни колела. Невероятно, само че моторът на може да презарежда електрическата си батерия посредством регенеративно прекъсване - технология, която се появява в актуалните хибридни и електрически коли едвам век по-късно.

1897: Електрическите таксита идват в Ню Йорк

Електрическите и хибридните таксита са постоянно срещана панорама в огромните градове през днешния ден, само че преди повече от 100 години е имало изцяло електрически таксита за богатите нюйоркчани.

Изобретателите са Педро Салом и Хенри Морис от Филаделфия. Първата им електрическа кола е с име Electrobat ( " прилеп " ). Оригиналният Electrobat е повече като танк, в сравнение с автомобил, тежи съвсем 2 тона.

Електрическите таксита може да са се трансформирали в преуспяващ бизнес при започване на века, само че Electric Vehicle Company се поддаде на алчността и неприятното ръководство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР