Първо, нека разгледаме защо балоните с хелий летят. Плаваемостта е

...
Първо, нека разгледаме защо балоните с хелий летят. Плаваемостта е
Коментари Харесай

Ако напълните балон с вакуум, ще лети ли?

Първо, дано разгледаме за какво балоните с хелий летят.

Плаваемостта е възходяща мощ във флуид, която се упражнява върху всички тела в него. Силата се дължи на налягането във флуида, което е толкоз по-голямо, колкото по-надолу в него се спуска тялото. Налягането върху едно тяло на дъното в течността е по-голямо, в сравнение с върха ѝ, което провокира силата на издигането му.

Тъй като хелият е по-лек от другите детайли в атмосферата, той се издига. Същото е, когато въздухът се нагрява в балон с парещ въздух, което го прави по-малко компактен на размер вътре в балона, в сравнение с на открито, което го кара да се издига.

Вакуумът е размер, който е празен от материя, тъй че той е по-малко компактен (и по-лек) от въздуха в нашата атмосфера. Така че, в случай че можехте да напълните балон с вакуум, тогава той щеше да се издигне по-добре от балоните с хелий.

Хелият е толкоз лек, че се носи до ръба на нашата атмосфера, където седи, до момента в който не бъде отвеян от слънчевия вятър, тъй че евентуално всеки балон с вакуум би седял върху всичкия хелий и водород, защото е по-лек от всичко в нашата атмосфера.

Всъщност концепцията за потребление на вакуум в превоза е изненадващо остаряла. През 1690 година, след неотдавнашното изобретяване на вакуумната помпа, свещеникът и математик Франческо Лана-Терци предлага концепцията за вакуумен дирижабъл – напълно общоприет дървен транспортен съд, който обаче се държи във въздуха от няколко вакуумни балона.

Тогава е било невероятно да се направи съд, който да е задоволително мощен, празен и корав, с цел да издържи на вакуума и корабът да се издигане. И обстановката е същата и през днешния ден. Проблемът е същият, който в действителност провокира издигането – налягането отвън мястото с вакуума е по-високо от това вътре в него. Когато налягането стане прекомерно огромно, с цел да може околният материал да го издържи, резултатът е мощна имплозия, която изравнява двете налягания вътре и вън вън от съда.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР