Първият танкер с американски втечнен газ за България акостира в

...
Първият танкер с американски втечнен газ за България акостира в
Коментари Харесай

Първите 50 милиона куб. метра американски втечнен газ пристигнаха през Мраморно море

Първият танкер с американски полутечен газ за България дебаркира в пристанището " Мармара Ел Ен Джи " в Турция. 50-те милиона кубични метра синьо гориво бяха контрактувани сред " Булгаргаз " и американска компания през септември, а преносът през турската мрежа е вероятен след диалозите сред президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган през декември и газовите компании " Булгаргаз " и " Боташ ".

Първият танкер с американски полутечен природен газ дойде на пристанище " Мармара Ел Ен Джи ", намиращо се на 35 км. югоизточно от турския град Текирдаг, на брега на Мраморно море.

10 такива танкера годишно могат да бъдат доставяни в това пристанище, като естественият полутечен газ от тях да бъде регазифициран и по мрежата на турската газопреносна компания " Боташ " да бъде доставян до България. Това изясни служебният енергиен министър Росен Христов и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева, които участваха на церемонията тук.

България на процедура получи достъп до турската газопреносна мрежа при започване на тази година, откакто " Булгаргаз " и " Боташ " подписаха 13-годишно съглашение, което ни дава опция да транспортираме до 1,5 милиарда куб. метра газ годишно през турската мрежа.

Първите 50 милиона кубични метра американски полутечен газ дойдоха през Мраморно море посредством 64-метров танкер. Следва предпазване при минус 162 градуса в складове с размер 85 000 кубични метри. И по тръбите на " Боташ " - към България.

Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката: С това, виждате, се развенчава напълно и политическата офанзива, която беше предходната година по отношение на това, че този контракт бил за скрита доставка на съветски газ. Както виждате, газът е от Щатите.

" Булгаргаз ", на процедура, ще може да употребява всички турски терминали при формула, взаимно преференциална и за българската, и за турската страна.

" Нашата задача е, като си купим танкера, да го доставим в турски води. След това " Боташ " поема и го разтоварва там, където е най-удобно и най-ефективно. Това е доста комфортно за нас, защото ни дава огромна еластичност. Също е преференциално и за турските сътрудници, защото те по този метод си усъвършенстват своята инфраструктура ", изясни Росен Христов.

В резултат на дейностите на кабинета цената на природния газ за потребителите от януари до момента непрекъснато пада, изясни изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

" За този интервал имаме доста съществено понижение - над 60% на цената от началото на годината. С микса, който постигнахме, с годишния търг, който организирахме в края на предходната година, като се изключи че гарантирахме всички количества природен газ в границите на една доста несигурна обстановка, зима, в която се говореше, че ще има дефицит на природен газ, само че го направихме и на конкурентни цени ", изясни Златева.

От пристанището " Мармара Ел Ен Джи " Христов анонсира идно огромно съглашение за в допълнение разширение на газовата инфраструктура в района и по-ниски цени на енергоресурсите.

" На 25-26-и в София се чака да подпишем едно огромно съглашение няколко страни, в това число Азербейджан, Турция, Румъния, Унгария, България, Словакия, за разширение на газовата инфраструктура, тъй че газ от Азербеджан да може да бъде доставян през България към Централна Европа. Споразумението ще включва и опция за доставка на газ от американски и европейски източници, съобщи Росен Христов.

Това, което би трябвало да кажем, е, че от следващата година България ще може да получава полутечен природен газ през
пристанището в Александруполис, тук, през пристанището " Мармара Ел Ен Джи ", и както и азерски газ през връзката с Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР