първия работен ден от новия парламентарен сезон депутатите отхвърлиха ветото

...
първия работен ден от новия парламентарен сезон депутатите отхвърлиха ветото
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за подземните богатства

първия работен ден от новия парламентарен сезон депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Закона за подземните благосъстояния, съобщи БГНЕС.

Със 133 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ Народното събрание още веднъж удостовери новите текстове, с които президентът изрази противоречие и върна за ново разискване при започване на лятото. Това е 22-то следващо несъгласие на президента от началото на мандата му, а единствено два пъти то е било уважавано от законодателния орган.

На първо място това е плануванаъа опция претендент за концесия за рандеман на подземни благосъстояния да потвърждава финансови и механически благоприятни условия и посредством трето лице, само че без да дава отговор солидарно с него.

В претекстовете си от президентската институция показват, че общо четири текста би трябвало да бъдат преосмислени от Народното събрание. На първо място това е плануванаъа опция претендент за концесия за рандеман на подземни благосъстояния да потвърждава финансови и механически благоприятни условия и посредством трето лице, само че без да дава отговор солидарно с него. На второ - разширените права на концесионера за действия отвън очертанията на находището, а на трето - срокът на концесията за рандеман, който към този момент може да доближава 60 години. Последният текст е обвързван с отхвърли за даване на концесия по целенасоченост по непредвидени условия. Уредбата трансферира риска напълно върху страната и по-конкретно върху Министерство на енергетиката.

Минната промишленост и Министерство на енергетиката са оборили президентските претекстове, увери ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Валентин Николов.

От енергийното министерство пък по-рано се похвали с нараснала събираемост на концесионните такси в интерес на хазната.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР