Първите за 2024 година седем стажант-юристи бяха посрещнати във Варненския

...
Първите за 2024 година седем стажант-юристи бяха посрещнати във Варненския
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна прие първите за годината стажант-юристи

Първите за 2024 година седем стажант-юристи бяха посрещнати във Варненския областен съд. Завършилите компетентност „ Право “ подписаха актовете си за встъпване и получиха стажантските си книжки от ръководителя на съда, арбитър Марин Маринов.

Четирима от тях са възпитаниците на Софийски университет " Св. Климент Охридски ", двама на Варненски свободен университет " Черноризец Храбър ", а един на Русенски университет „ Ангел Кънчев “.

На церемонията по встъпването участва заместник-председателят на съда и началник на „ Гражданско поделение “ Ирена Петкова и административният секретар Румен Вичев. След формалната част, ръководителят на съда беседва с юристите за желанията им в правната материя и желанията им за реализация. Благодари им за избора на Окръжен съд – Варна, като крайна стъпка от тяхното образование и уточни, че в институцията работят три отделения - гражданско, комерсиално и наказателно, тъй че имат опция да натрупат усещания от всички типове каузи, обсъждани от окръжния съд. Призова ги постоянно да останат правилни на определението на римския правист Публий Ювенций Целз за правото като изкуство за положителното и справедливото.

Съдия Маринов посочи, че юристите стартират стажа си в доста претрупан интервал за съда, когато ще могат да придобият действителна визия за работата на правораздавателните институции.

Стажът, преди да положат изпит и да придобият юридическа дееспособност, е с дълготрайност шест месеца. Разделен е да два стадия – два месеца общ и 4 месеца профилиран стаж, в които би трябвало да се срещнат с работата на органите на правосъдната власт, адвокатурата и нотариалната активност.

През 2023 година, 65 стажант-юристи избраха Окръжен съд – Варна, с цел да преминат наложителната си процедура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР