Първично огнище на туберколоза по говедата е установено в животновъден

...
Първично огнище на туберколоза по говедата е установено в животновъден
Коментари Харесай

Огнище на туберкулоза по говедата е открито в Стрелча

Първично огнище на туберколоза по говедата е открито в животновъден обект на територията на община Стрелча. След изключително съвещание на Общинската епизоотична комисия са разпоредени редица ограничения, с цел да не се допусне разпространяването на болестта.

Забранено е да се извеждат селскостопански живатни и домашни любимци, които нямат ушни марки или чипове и на които не са сложени изискваните по закон ваксини и прегледи. Стопаните би трябвало да заявяват пред районния ветеринарен доктор типа, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги дават за идентификация, имунизация и диагностични проучвания, в това число за туберкулоза. Разпоредено е още да се прави дезинсекция в и към пространствата за развъждане на животни, места за предпазване на торта и местата за водопои в обитаемоте места.

Пастирите и притежателите на селскостопански животни и домашни любимци ще би трябвало да създадат лабораторни проучвания, в това число на хората, които са в директен контакт с животни.

Забранено е провеждането на пазари и изложения на домашни любимци, селскостопански животни и техните артикули на територията на Стрелчанска община. Препоръчва се да се употребява мляко единствено след термична обработка.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР