Първа инвестиционна банка не успя да пласира преди малко повече

...
Първа инвестиционна банка не успя да пласира преди малко повече
Коментари Харесай

Опитът на ПИБ да набере 300 млн. евро чрез зелени облигации се провали

Първа капиталова банка не съумя да пласира доскоро повече от месец внушителна емисия облигации за 300 млн. евро. Това стана ясно първо от на 19 октомври прелиминарен рейтинг от Fitch за идната емисия с обяснението, че интервенцията по издаването на подчинените принадлежности няма да продължи по проект, а ден по-късно и самата банка това до борсовите си вложители. В него ПИБ декларира, че резервира желанието си да пласира емисията, само че я отсрочва краткотрайно поради положението на пазарите.

" Поради внезапно влошената геополитическа среда и рекордните покачвания на доходностите по интернационалните дългови излъчвания и след рекомендация на водещите мениджъри на емисията - Citigroup Global Markets Limited, Landesbank Baden-Württemberg и Raiffeisen Bank International AG, Първа капиталова банка реши краткотрайно да отсрочи пласирането й. Следим в елементи динамично изменящата се геополитическа, макроикономическа и секторна конюнктура и сме в подготвеност да рестартираме пласирането на емисията в подобаващия за това миг ", разясниха от ПИБ пред " Капитал ". В търсене на вложители Набирането на забележителната сума, която надвишава с над 100 млн. евро пазарната капитализация на банката, несъмнено е предизвикателство. Рейтингът от Fitch - B, по нейната канара е няколко степени под капиталовия клас, отговарящ на " мощно спекулативна " инвестиция, при която настоящо отговорностите се обслужват, само че има значителен неустановеност. Затова и несъмнено сходно равнище на риск изисква по-висока рентабилност и притегля по-спекулативни играчи.

Според ПИБ интерес не е липсвал: " Проведеното роудшоу мина със значителен инвеститорски интерес и успяхме да проведем редица срещи с водещи интернационалните вложители. Отличните резултати и безупречното финансово положение - както на нашата институция, по този начин и на банковия бранш в България като цяло, бяха регистрирани като огромен триумф от всички институционални вложители. Отличното корпоративно ръководство на ПИБ също бе маркирано като преимущество. Проведените срещи ни дават цялостната убеденост, че при по-благоприятни условия пласиранете на сходна емисия от българска водеща институция може да бъде сполучливо. "

Участници на дълговите пазари обрисуваха малко по-различна картина и липса на задоволителен интерес, а не просто нерешителност поради конюнктурата. Притиснати от периода Независимо какви са аргументите за отлагането, ПИБ е до известна степен притисната от времето, защото от началото на 2024 година се повишават така наречен. Със стягането на регулаторните условия всички банки са под напън да емитират подчинени принадлежности, които да дават отговор на изискванията и при потребност да могат да всмукват загуби. Конкретно за ПИБ от идната година избраното равнище от Българска народна банка се повишава на 36.4% от рисково претеглените активи по отношение на 29.3% в този момент.
Реклама
Отложената емисия също беше структурирана, тъй че да дава отговор на условията, и неналичието на тези 300 млн. евро слага под въпрос дали банката ще успее да реализира целевото равнище. От ПИБ излъчват убеденост, че това няма да е проблем. " Fibank работи интензивно по проекта си за привличане на допустими отговорности, каквито се изискват от всяка банка в Европейския съюз да набере. Банката продължава да съблюдава прецизно наложителните равнища за личен капитал и допустими отговорности и към този момент успяхме да създадем забележителен портфейл от различни артикули, които също дават отговор на условията за допустими отговорности ", гласи обяснението на ПИБ пред " Капитал ".

ПИБ не е единствена, като и другите български банки в последните две години са в дейна акция по попълване на MREL. При тези, които са част от огромни финансови групи, нужните подчинени принадлежности се набират от банките майки, като някои употребяват и средства от интернационалните институции като Европейска банка за възстановяване и развитие. При другите локални играчи пък сумите са по-малки и най-често се набират с частни пласирания измежду близки до контролиращите банките лица.

Непокриването на MREL не е същото като финансов дефицит и не води след себе си безусловно надзорни ограничения. Същевременно възможен дефицит не е без последици и от банките се изисква явен проект по какъв начин ще го попълнят. Това с изключение на посредством издаване на подобаващи принадлежности може да става и посредством освобождение от рискови активи, секюритизация и други Конкретно при ПИБ би могло да има и различен индиректен резултат - при влизането на България в банковия съюз тя остана под надзора на Българска народна банка, само че в случай че не съумява да покрие условията, ЕЦБ може да изиска да поеме банката под свое директно наблюдаване.
Свързани публикации MREL: Новите скъпи банкови бушони 6 октомври 2023, 09:01 ПИБ ще опита да пласира " зелени " облигации за 300 млн. евро 12 септември 2023, 18:00 Как българска банка предложи рента 9% 1 юни 2023, 07:39
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР