ПЪРВА ГЛАВА Първото лице Родственици ли сме с неандерталците? Изследването

...
ПЪРВА ГЛАВА Първото лице Родственици ли сме с неандерталците? Изследването
Коментари Харесай

Откъс от „Родственици: Живот, смърт, любов и изкуство при неандерталците“ от Ребека Раг Сайкс

ПЪРВА ГЛАВА

Първото лице
 Родственици ли сме с неандерталците? " Родственици " ли сме с неандерталците?
Изследването на Ребека Раг Сайкс преглежда живота, гибелта, любовта и изкуството на нашите братовчеди – неандерталците. През пос...

Да си представим, че стоим върху главозамайващо висок небостъргач. Далеч надминал Вавилонската кула, той се издига над земята като колосален сталагмит, надграждан с по един метър за всяка година от човешката история. Точно над върха му, на височина триста километра, прелита Международната галактическа станция. Докато мигнем, тя към този момент е отминала. Сега пристъпете към ръба на кулата и погледнете надолу. Тя е заобиколена от ореол светлина, бликаща от хиляди прозорци. Горните етажи са заети от жилища, осветявани от светодиодни лампи. Но надолу, като се спускаме все по-дълбоко във времето, естеството на светлината се трансформира. Очите ви привикват, до момента в който кехлибарените флуоресцентни лампи отстъп- ват на газени лампи, а те – на изобилно голям брой свещи.

Вече примижавате, само че въпреки всичко съзирате меко зарево още по-надолу – остаряла светлина от десетки хиляди глинени лампи. Димът им обгръща кулата, само че още не сте стигнали до дълбините на човешката история. Вземате дребен телескоп и със зеници, разширени от изпитание да уловят античните фотони, виждате блещукащи огнища трийсетина километра по-долу. Те не престават до десетократно по-голяма дълбочина, чак до началото преди триста хиляди години. Пламъци играят и хвърлят сенки върху каменни стени, до момента в който огънят изчезне и останат единствено безчет години мрак.

Времето е лъжливо. То може да тече стряскащо бързо или да пълзи така постепенно, че да се усеща като задължение, измервано с ударите на сърцето. Всеки човешки живот е пъстър със мемоари и напоен с показа за бъдещето, въпреки да съществуваме в непрекъснато изтичащото настояще. Ние се носим по потока на времето и не е по силите ни да излезем от него и да го погледнем в профил в неговата целокупност. Не е въпросът за преброяване и премерване. Съвременната просвета може да пресмята с главозамайваща акуратност стойности от възрастта на Вселената до най-малкия измерим времеви период – Планковата секунда. Но да разберем същински мащабите на времето на еволюционно, планетно и галактическо ниво, си остава съвсем невероятно, както е било за първите геолози, зашеметени от догадките си за същинската възраст на Земята. Трудно е да възприемем предишното повече от три-четири генерации обратно, което е лимитът на „ живата памет “ за множеството от нас. Още по-трудно е да усетим връзката си с по-далечните прародители. Старите фотоси образно демонстрират по какъв начин погледът ни се замъглява; а даже този списък от облици стига единствено две-три генерации обратно. После навлизаме в царството на рисуваните портрети, което обгръща предишното с още едно покривало на нищожност. А да разберем изумителния мащаб на „ дълбокото “ археологическо време, е доста, доста по-трудно.

Развити са потребни умствени похвати, които хвърлят мост над тази пропаст сред нашето съществуване на еднодневки и дълбините на времето. Ако свием 13,8-те милиарда години битие на Вселената до един 12-месечен интервал, динозаврите се оказват смайващо покрай Коледа, а Homo sapiens се появява броени минути преди новогодишната заря. Но проектирането на времето в подобен осезателен мащаб не дава визия за безкрайните зейнали поредици от години. Изненадващите съпоставения ненапълно оказват помощ: да вземем за пример сред царуването на Клеопатра и стъпването на човек на Луната са минали по-малко години, в сравнение с сред нея и построяването на пирамидите в Гиза. И това са единствено последните няколко хиляди години, до момента в който палеолитът, т.е. археологическият интервал преди последното замръзване, е още по- умопомрачителен. Скачащите бикове, нарисувани по стените на пещерата Ласко, са по-близо във времето до фотосите в смарт телефона ви, в сравнение с до рисунките на коне и лъвове от пещерата Шове. Къде по тази канара са неандерталците? Те ни връщат във времето доста преди пръсти да обрисуват зверове върху каменни стени.
 С какво се отличават „ Успяващите деца ” и по какъв начин да насърчим развиването им за предстоящ триумф в живота? С какво се отличават „ Успяващите деца ” и по какъв начин да насърчим развиването им за предстоящ триумф в живота?
Родителите постоянно насърчават децата си да изкарват отлични оценки в учебно заведение и да посещават спомагателни извънкласни действия, с цел да бъдат...

Макар да е невероятно да посочим „ първия “ техен представител, неандерталците стават разпознаваема популация преди сред 450 и 400 хиляди години. Нощното небе, надвиснало над тогавашните многочислени популации хоминини, е изглеждало прекомерно друго, а Слънче-вата система е била на светлинни години от настоящето си място в безкрайния космически валс. Ако разгледаме междинната точка на интервала на битие на неандерталците – преди към 120 хиляди години, ще забележим, че континентите и реките са като цяло разпознаваеми, само че светът се усеща друг. По-топло е и океаните, набъбнали от разтопения лед, са наводнили сушата и са изтикали бреговата линия на доста метри по-нагоре. В долините на Северна Европа бродят зверове с изненадващо тропически тип. Сумарно неандерталците са претърпели цели 350 хиляди години, преди да ги изгубим от взор – или най-малко техните вкаменелости и артефакти – преди към 40 хиляди години.

От тези големи мащаби свят ни се завива. И не е единствено времето: неандерталците са се разселили и на удивително обстойно пространство. По-скоро евразийци, в сравнение с европейци, те са живели от Северен Уелс до границите на Китай и на юг до пустините на Арабския полуостров.

Колкото повече научаваме за неандерталците, толкоз по-голям обсег и трудност откриваме. Но опитът да проследим всичко може да ни обърка, тъй като археологическите обекти са хиляди. Затова ще се придържаме към опорни точки – основни обекти, които ни разрешават да сверим визиите си с същинската неандерталска история, като в същото време дават и по-широк взор върху необятното поле на проучвания. Някои от тях, като Абрик Романи в Испания или Денисовата пещера в Сибир, ни описват за невероятни открития от ХХІ век. Други, като скалното убежище3 Льо Мустие в сърцето на региона Перигор в Югозападна Франция, оферират летописи на живота на неандерталците, преплетени с историята на самата археология. Тук са открити два изключително значими неандерталски скелета, с които ще се срещнем по-късно. Освен това обектът съдържа каменни артефакти4, на което е наречена избрана неандерталска просвета – Мустерианската. Льо Мустие е очевидец на повече от век проучвания, хазаин на генерации учени и даже средоточие на геополитическо напрежение тъкмо преди Първата международна война. Но нашето знание за неандерталците не стартира в Льо Мустие през 1914 година Трябва да се върнем още пет десетилетия обратно, доникъде на ХІХ век.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР