Парламентът прие на второ четене промени в Наказателния кодекс (НК).

...
Парламентът прие на второ четене промени в Наказателния кодекс (НК).
Коментари Харесай

Приеха важни промени в НК, защитаващи жертвите на сексуално насилие

Парламентът одобри на второ четене промени в Наказателния кодекс (НК). С тях се транспонират условия на европейска инструкция, свързани с гарантиране правото на жертвата на полови закононарушение да се възползва от правото на отбрана в задоволително дълъг период след навършване на пълноправие. Измененията, импортирани от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители, осем гласоподаваха „ срещу “ и 42 се въздържаха.

По време на съвещание на правната комисия предходната седмица, когато одобриха промените в Наказателен кодекс на второ четене, Ирена Борисова, държавен специалист интернационално правно съдействие от Министерство на правораздаването, съобщи, че против България има наказателна процедура. Тя цитира мнение на Европейска комисия, в което е посочено категорично, че най-младите жертви нямат опция за отбрана, по което и да е закононарушение на Наказателния кодекс. Тя акцентира, че в мнението на Европейска комисия се показва, че този период следва да е съгласуван с тежестта на въпросното действие и посочи, че съгласно Европейска комисия за доста от закононарушенията, изброени в директивата, страната ни не е подсигурила, че тяхното наказателно гонене е допустимо в задоволителен период след навършване на пълноправие на малолетните лица.

Промените сочат още, че за блудничество на малолетно лице наказването ще е отнемане от независимост от две до 10 години, когато е осъществено посредством приложимост на мощ или заплашване, привеждане на потърпевшия в безпомощно положение, потребление на безпомощното положение на потърпевшия, посредством потребление на състояние на взаимозависимост или контрол или във връзка с лице, което се занимава с проституция. Парламентът записа, че който се съвъкупи с лице, което е лишено от опция за самозащита, и то без негово единодушие, като го принуди към това със мощ или заплашване или като го приведе в безпомощно положение, се санкционира за обезчестяване с отнемане от независимост от две до осем години.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР