Парламентът прие на второ четене изменения в Гражданския процесуален кодекс

...
Парламентът прие на второ четене изменения в Гражданския процесуален кодекс
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени свързани с брачни въпроси и спорове за родителската отговорност

Парламентът одобри на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

- Промените обезпечават условия за използване на наредбите на европейски регламенти, измежду които на Регламент (ЕС) 2019/1111 по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца.

С измененията, съгласно условията на Регламент (ЕС) 2019/1111, се откриват единни правила за подготвеност при бракоразвод, законна разлъка, оповестяване на брака за нереален, както и при разногласия по отношение на родителската отговорност с интернационален детайл. В допълнение на разпоредбите, уредени с Хагската спогодба, се вкарват нови процедури при връщане на дете при интернационално похищение.

Регламентират се процедури за издаването, поправянето и отменянето на документи, удостоверяващи решения по брачни въпроси, по въпроси за родителска отговорност, за връщане на дете и за допускане на краткотрайни и охранителни ограничения, като се планува регистрите за гражданското положение да се актуализират въз основа на влезнало в действие решение, достоверен акт или съглашение от друга страна - членка на Европейския съюз. С измененията се вкарват правила за директно осъществяване в България на правосъдни решения, достоверен акт или съглашение от друга страна - членка на Европейски Съюз, без да е належащо издаване на изпълнителен лист, като се уреждат процедури за прекъсване и отвод за осъществяване, когато е налице сериозен риск с дългогодишен темперамент за детето.

Правят се и промени в Закона за протекция на детето, с които се уточняват наредбите по отношение на вземането на краткотрайни ограничения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца, урежда се процедурата за настаняване на дете в Република България по искане от съд или способен орган на друга страна членка, както и настаняване на дете в друга страна членка. Предвижда се съдът да изслушва детето и да отдава дължимото значение на изразеното мнение на детето съгласно неговата възраст и степен на зрялост.

С измененията в Граждански процесуален кодекс се усъвършенстват процедурите по събирането на доказателства при трансгранични производства. Предвижда се присъединяване на представител на българския съд, на страните, техните представители, и на движимости лица при събирането на доказателствата от съда на другата страна, както и се основава правна опция за непосредствено събиране на доказателства в друга страна членка.

Предвидени са разпореждания, които да ускорят предаването и връчването на правосъдни и извънсъдебни документи сред страните членки по цивилен и търговски каузи.

Отхвърлени бяха предложенията на „ Възраждане “ да останат наредбите за придружаване на документите със наложителен превод на български език.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР