Парламентът предоля в петък ветото на президента Румен Радев върху

...
Парламентът предоля в петък ветото на президента Румен Радев върху
Коментари Харесай

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС отхвърлиха ветото на Радев върху либерализацията на пазара на ток

Парламентът предоля в петък ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката, с които се вкарва цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година

Това значи, че цените за семействата няма да бъдат закрепени, както до момента, а потребителите ще могат свободно да избират доставчика си на сила и да договарят изискванията между тях.

По-рано президентът Румен Радев с претекста, че това ще докара до " внезапен скок на цените ". Премиерът Николай Денков обаче отхвърли този мотив, като сподели, че няма риск от внезапни промени и цените на тока могат да се усилят с малко – към 2%, само че могат и да се понижат.

Сега ветото на Радев беше преодоляно с гласовете на " Продължаваме промяната-Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи . Против гласоподаваха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Това се случва, откакто преди дни и енергийната комисия в Народното събрание на Радев.

Либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори е едно от изискванията, които България би трябвало да извърши по Плана за възобновяване и резистентност. Отлагането ѝ на енергетиците, които в продължение на седмици блокираха автомагистрала “Тракия ” и други пътища в страната. Искането им отпадна преди с държавното управление.

Едно от промените, които се плануват, е Националната електрическа компания да престане да бъде публичен снабдител от 1 юли 2024 година и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар.

Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 г . След това за интервала до 2026 година е планувана опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой.

Отпадането на квотите за наложително изкупуване на електрическа сила от производители, ползващи локални първоначални енергийни източници, ще засегне най-много тецовете, които генерират огромна част от приходите си по този метод.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР