Парламентът отхвърли идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите За“

...
Парламентът отхвърли идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите За“
Коментари Харесай

Управляващите отхвърлиха идеята на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли концепцията на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите За “ гласоподаваха 71 депутати, „ срещу “ бяха 70, а 25 се въздържаха.
Предложението на опозицията беше пенсиите да се преизчислят със средноосигурителния приход за 2013 година
Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова това щеше да коства към 800 млн. лева на бюджета. Като източник на средствата тя уточни нарастването на оптималния застрахователен предел.
Народните представители отхвърлиха със 75 гласа „ за “, 65 гласа „ срещу “ и с 26 въздържали се и предлагането на Движение за права и свободи оптималните пенсии да се дефинират с бюджета на ДОО от Народното събрание всяка година, а не да са 40% от оптималния застрахователен приход, както оферират ръководещите
Парламентът реши още от 1 юли 2019 година пенсиите да се усилят с 5.7%,. „ За “ гласоподаваха 93 депутати, 62 бяха „ срещу “, а 14 се въздържаха. Пенсиите, отпуснати до края на 2018 година ще се преизчисляват от 1 юли 2019 година с % 1,2 за всяка година стаж. Когато преизчислената и получаваната пенсия не са равни, ще се получава по-високата.
Депутатите взеха решение още от 1 юли 2019 година оптималният размер на получаваните една или повече енсии да бъде 1200 лв.. Дотогава минималната пенсия ще бъде 910 лв., както до момента. „ За “ гласоподаваха 93 народни представители, 62 бяха „ срещу “, а 14 се въздържаха.
За пенсиите, отпуснати през 2019 година, самостоятелният коефициент ще се пресмята от осигурителния приход на лицето от 2000 година до датата на разпределяне на пенсията, за интервал не по-малък от 36 месеца.
Ако осигурителният приход не доближава, ще се взема поради последния преди 1 януари 2000 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР