Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса

...
Парламентарната социална комисия прие на първо четене промени в Кодекса
Коментари Харесай

Заменяме трудовите книжки с електронни трудови досиета

Парламентарната обществена комисия одобри на първо четене промени в Кодекса на труда, с които отпада хартиената трудова брошура и се основава на електронно трудово досие, поддържано от Агенция по заетостта, написа.

Против бяха единствено депутатите от " Възраждане ", останалата част от комисията гласоподава единомислещо за. Председател на днешното съвещание беше някогашният обществен министър Георги Гьоков (БСП).

Законопроектът, импортиран от Божидар Божанов и група народни представители, мина на първо четене в парламентарната комисия по труда и обществената политика в предходното 48-о Народно заседание (НС), само че по този начин и не стигна до пленарната зала. В законопроекта е разказано по какъв начин класическите трудови книжки отпадат, като на тяхно място се основава електронно досие, до което чиновниците ще имат цялостен достъп.

Според вносителите по този метод ще се понижат административните усложнения за чиновниците, както и за работодателите, изключително в случаи на изгубена трудова брошура при нужда от доказване на трудов стаж.

Така би се понижила административната тежест, както и да се обезпечи спомагателна отбрана на служащите и чиновниците от недобросъвестни работодатели, пишат вносителите в законопроекта. От Българската стопанска камара и от КНСБ приветстваха работата на Божанов по законопроекта.

В началото на днешното съвещание Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) предложи на днешното съвещание да бъде разискван единствено законопроекта на Божидар Божанов.

Това възмути водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, защото съгласно авансово оповестената стратегия депутатите трябваше да разискват четири законопроекта на Българска социалистическа партия - един за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, както и промени в Кодекса на труда и  Кодекса на общественото обезпечаване, с които се преизчисляват пенсиите и минималната работна заплата. 

Тя подсети, че в предходното 48-о Народно събрание предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на минималната работна заплата с 50% от междинната е било приветствано от " Продължаваме промяната ".

" Помня, че когато обсъждахме това предложение преди, вие бяхте за. Защо да го отлагаме? Два месеца си клатихте краката и в този момент решихте, че два законопроекта са ви допълнително! ", съобщи тя. 

Деница Сачева (ГЕРБ) ѝ опонира и разяснява, че преизчисляването на пенсиите в дълготраен проект би коствало общо 4 милиарда лева на данъкоплатците. Сачева сподели, че приемането на сходни законови промени би се сблъскало с приемането на държавния бюджет. 

В последна сметка с 15 гласа " за ", три " срещу " и без въздържали се комисията одобри през днешния ден да се разиска и гласоподава единствено законопроекта на Божанов.

Георги Георгиев от " Възраждане ", който съобщи, че Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт са дали отрицателни мнения и че по тази причина се е противопоставил на измененията още в предишния парламент.По думите с приемането на препоръчаните промени системата ще се затрудни, а не улесни. 

На собствен ред Георги Гьоков изрази подозрение, че " еднa цифровизация в един изцяло аналогов свят " би сработила както би трябвало, само че все пак сподели, че Българска социалистическа партия ще поддържат законопроекта. 

Депутатите взеха решение да основат работна група към обществената комисия с присъединяване на всички заинтригувани лица, които да изчистят текстовете по законопроекта, както и да преценяват дали по него има спомагателни финансови разноски преди той да влезе в пленарната зала на първо четене. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР