Парламент в Тбилиси гласува противоречив закон за “чуждестранните агенти, който

...
Парламент в Тбилиси гласува противоречив закон за “чуждестранните агенти, който
Коментари Харесай

На фона на масови протести: Грузинският парламент прие закона за „чуждестранните агенти“

Парламент в Тбилиси гласоподава спорен закон за “чуждестранните сътрудници ”, който провокира всеобщи улични митинги в продължение на седмици, заяви Би Би Си.

Новите разпореждания са изправени пред евентуалното несъгласие на президента на Грузия, което Народното събрание може да преодолее посредством в допълнение гласоподаване, показва английското издание.

Критиците настояват, че законопроектът, именуван още “руски закон ”, може да бъде използван в ущърб на гражданските свободи. Хиляди хора се бяха събрали край Народното събрание в Тбилиси, с цел да стачкуват против решението.

В понеделник министър-председателят Иракли Кобахидзе предизвести, че в случай че управляващите правят отстъпка при третото четене на законопроекта, Грузия ще загуби суверенитет и “лесно ще показа ориста на Украйна ”, без да прецизира какво има поради.

Протестиращите се заканиха на служителите на реда, които охраняваха страничните входове на постройката, облечени в цялостно снаряжение за битка с безредиците, написа още Би Би Си. Атмосферата беше напрегната и вътре в Народното събрание, като сред проправителствените и опозиционните депутати се стигна до физически и словесни конфликти.

Много грузинци се притесняват, че законът за задграничните сътрудници ще бъде употребен по същия метод и в тяхната страна. Сега Народното събрание на Грузия разполага с 10 дни, с цел да изпрати законопроекта на президента Саломе Зурабишвили, която към този момент се зарече да наложи несъгласие. Зурабишвили разполага с две седмици, с цел да направи това, само че Народното събрание може да отхвърли възражението ѝ с нормално болшинство.

Законопроектът се трансформира в културно огнище в страна, която сходно на Украйна се намира сред Русия и Европа. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че към 80% от грузинците желаят да се причислят към Европейски Съюз, само че геополитическата орбита на Москва се оказва сложна за овакантяване.

Грузия подаде молба за участие в блока през 2022 година и през декември получи статут на претендент за участие - ход, който се преглежда като опит да се обърне наклонността на някогашната руска република към Русия. Лидерите на Европейски Съюз обаче дадоха ясно да се разбере, че приемането на законопроекта за задграничните сътрудници ще заплаши възможностите на Грузия за присъединение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР