Парите за здраве нарастват с един млрд. лева само за

...
Парите за здраве нарастват с един млрд. лева само за
Коментари Харесай

Експерт: Само за година парите за здраве са скочили с 1 милиард лева

Парите за здраве нарастват с един милиарда лв. единствено за една година, пресмятат специалисти от Института за пазарна стопанска система.

Общите разноски на Здравната каса за тази година доближават малко над 7 милиарда лв., или с 15% повече от разноските за 2022-ра. За да е по-ясно какво значи това, специалистите съпоставят нарастването с 1 милиард лв. единствено за една година, като го приравняват с целия бюджет на правосъдната власт и с годишните разноски на държавните висши учебни заведения.

В същото време главният диалог е за недофинансирането на системата. Една от аргументите е диспропорцията в заплащането на медицинския личен състав, споделя Петя Георгиева - създател на разбора:

" Лобито на лекарите е много мощно и то дърпа чергата към себе си значително. Съответно заплащането им е непропорционално по-високо спрямо това на останалите медицински експерти. Разбира се, лекарите са доста високо квалифицирани експерти. Те в действителност би трябвало да взимат високи заплати. Въпросът е обаче е, че в случай че продължава това издърпване на структурата към тях, в действителност няма да има кой да прави активност, която не е типична за лекарския екип ".

Проблемът е не толкоз в Бюджета, колкото учредителен, и всеки шеф на здравно заведение може да го позволи, уточни още Георгиева:

" Това във всеки един миг може да бъде променено, във всеки един миг могат да бъдат изменени разпоредбите за работна заплата във всяка болница, по този начин, че и сестрите, и по-ниско квалифицираните медицински експерти да получават съответно заплащане ".

Междувременно съгласно разбора, пораства % на частните доплащания за прегледи, проучвания и медикаменти, а качеството на услугата остава същото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР