Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може

...
Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може
Коментари Харесай

Опасен червей, способен да зарази човешкия мозък, завзема САЩ

Паразит, който нормално живее в белите дробове на плъховете, може да болести човешкия мозък, в случай че инцидентно попадне в инфектирана храна - и в този момент червеят е завзел нова територия в Съединени американски щати, оповестява „ Лайв Сайънс “.

Epidemia en Estados Unidos de un gusano que pasa de las ratas al cerebro humano. El parásito nematodo Angiostrongylus cantonensis es un gusano que pasa de los pulmones de las ratas al cerebro humano.
— Juan Carlos Baca Jurado (@JuanCarlosBac20)
Паразитът, наименуван плъхов белодробен червей (Angiostrongylus cantonensis), заразява най-вече хората в Югоизточна Азия и е ендемичен за Хаваите и тихоокеанските острови. Считан за инвазивен в континенталната част на Съединени американски щати, червеят евентуално е достигнал за първи път югоизточната част на страната през 80-те години на предишния век посредством плъхове, идващи в Ню Орлиънс, Луизиана, с търговски кораби. Оттогава насам в разнообразни щати, в това число Тексас, Тенеси и Алабама, са докладвани спорадични случаи на заразяване на хора.

Сега, в изследване, извършено сред 2019 и 2022 година, откривателите са разкрили белодробен червей при кафяви плъхове (Rattus norvegicus) в Атланта, Джорджия.

— Civil Defense Initiative (@CivilDefenseIn1)
" Тъй като преди този момент белодробен червей A. cantonensis е бил разпознат при плъхове в прилежащите щати Флорида и Алабама, популациите на A. cantonensis евентуално са били в Джорджия доста по-рано от 2019 година, когато е разпознат първият позитивен плъх в Атланта " , пишат откривателите в отчет, оповестен в Emerging Infectious Diseases, списание, издавано от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Това " допуска, че този зоонозен паразит е бил въведен и се е открил в нов регион на югоизточната част на Съединените щати ".

Екипът изследва тъкани от 33 кафяви плъха, открити мъртви в зоологическа градина в Атланта сред 2019 и 2022 година При седем от плъховете, или към 21%, са открити кръгли червеи в сърцето, белодробните артерии и мозъчните тъкани. Генетичният разбор удостовери, че A. cantonensis е в четири от тези проби, а генетичните последователности изцяло съответстват с тези на белодробни червеи, събрани преди този момент в Луизиана.

Червеите на останалите плъхове не могат да бъдат разпознати заради " незадоволително качество на пробите и разграждане на ДНК ", означават откривателите. Поради тази причина не може да се изключат други типове червеи, само че плъховете са имали пострадвания, свидетелстващи за инфекции с A. cantonensis.

Как белодробните червеи на плъховете могат да попаднат в индивида?

Възрастните паразити живеят в белите дробове на плъховете и заразяват единствено плъхове, само че съгласно CDC плъховете могат да предават ларвите на паразитите в изпражненията си. След това охлювите могат да се заразят посредством консумация на ларвите, а при консумация на сурови или незадоволително сготвени охлюви хората могат да се заразят на собствен ред.

A brain-affecting parasite, primarily transmitted through contaminated produce, is expanding its reach in the southeastern U.S., prompting alarm from experts.

The rat lungworm, or Angiostrongylus cantonensis..

Please repent, accept Jesus Christ's Death!
— Trevis Dampier Ministries (@TDMinistries2)
" Хората могат да се заразят и инцидентно, като употребяват сурови артикули (например маруля), в които има дребен охлюв или част от него " , предизвестяват от CDC. Допълнителни животни, като сладководни скариди, раци и жаби, също могат да бъдат инфектирани с ларвите и е допустимо консумирането на тези животни сурови или незадоволително сготвени да съставлява риск за хората, само че това не е добре открито.

Веднъж попаднал в индивида, червеят може да аргументи рядка мозъчна зараза, наречена еозинофилен менингит, чиито признаци могат да включват главоболие, вдървеност на врата, изтръпване или мъчителни чувства по кожата, ниска температура, гадене и повръщане.

" Повечето инфекции с A. cantonensis минават непринудено с течение на времето без характерно лекуване, защото паразитът не може да оцелее дълго в човешкия организъм " , отбелязва CDC. " Нерядко обаче могат да настъпят съществени затруднения, които да доведат до неврологична дисфункция или гибел. "

Добрата вест е, че можете да избегнете тази зараза, като сте наясно къде живеят белодробните червеи и не поглъщате сурови или незадоволително сготвени охлюви, сладководни скариди, сухоземни раци, жаби или гущери или евентуално инфектирани зеленчуци или сокове, поучава CDC. Зеленчуците би трябвало да се измиват усърдно, в случай че се употребяват сурови.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР