Папа Франциск заяви днес, че църквите в Южен Судан не

...
Папа Франциск заяви днес, че църквите в Южен Судан не
Коментари Харесай

Папа Франциск: Църквите в Южен Судан да се обявят срещу несправедливостта

Папа Франциск съобщи през днешния ден, че църквите в Южен Судан не могат да останат неутрални, а би трябвало да се разгласят против несправедливостта и злоупотребата с власт, съобщи Ройтерс.

Папата, който е на посещаване в африканската страна, направи послание пред католическите епископи, свещеници и монахини в катедралата " Света Тереза " в столицата Джуба, съобщи Българска телеграфна агенция.

Южен Судан - най-новата страна в света, се отдели от Судан през 2011 година, само че през 2013 година беше обзет от революция. През 2018 година беше подписано спокойно съглашение сред главните съперници в спора, само че към момента избухват междуетнически конфликти, които вземат жертви и водят до разселване на огромен брой цивилни.

" Братя и сестри, ние също сме призовани да се застъпим за нашите хора, да издигнем глас против несправедливостта и злоупотребите с власт, които потискат и употребяват принуждение, с цел да преследват своите цели ", сподели Франциск.

По думите му религиозните водачи " не могат да останат неутрални пред болката, породена от прояви на неправда ".

По данни на Организация на обединените нации 2,2 милиона индивида са вътрешно разселени в Южен Судан, а 2,3 милиона са избягали от страната с население към 11,6 милиона души.

Южен Судан страда от последна беднотия и апетит, а две трети от популацията се нуждае от филантропична помощ поради спора и тежките наводнения през последните три години.

Франциск изслуша монахиня, която описа по какъв начин две от нейните духовни сестри са били убити при засада покрай Джуба през 2021 година

" Нека се запитаме какво значи да сме чиновници на Бога в страна, белязана от война, ненавист, принуждение и беднотия ", съобщи той, а по-късно се помоли за тях.

Папата е в Южен Судан на задача за мир дружно с архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби и модератора на Шотландската черква Иън Грийншийлдс.

Тримата християнски водачи ще вземат участие в икуменическо молитвено бдение навън при мавзолея на южносуданския герой за независимост Джон Гаранг. Очаква се на събитието да участват 50 000 души.

Съвместното посещаване е първото по рода си в християнската история. Южен Судан е страна с преобладаващо християнско население.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Джуба, с цел да посрещнат папата при идването му от аудиенция в Демократична република Конго.

Франциск прикани южносуданските водачи да отхвърлят насилието, етническата ненавист и корупцията.

Уелби съобщи, че е тъжен от продължаването на насилието след мирното съглашение през 2018 година и извършената във Ватикана среща през 2019 година, на която папата коленичи, с цел да целуне краката на воюващите водачи, умолявайки ги да реализират мир в Южен Судан.

Южносуданският президент Салва Киир сподели, че държавното управление му е твърдо решено да укрепи мира в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР